Ce piper alegi pentru mâncarea ta

14 decembrie 2014 18:51   Sănătate
Ultima actualizare:

Cel mai răspândit şi vândut condiment de pe planetă este, fără îndoială, piperul. Folosit aproape la orice fel de mâncare, îl găseşti pe tot parcursul anului şi ocupă locul doi în topul celor mai folosite condimente, imediat după sare.

Piperul negru provine de la planta de piper, o plantă asemenea viţei de vie. Când aceasta ajunge la vârsta de patru ani, face bucheţele de flori mici şi albe care se transformă în mici fructe cunoscute drept boabe de piper. Pe lângă faptul că ne condimentează aproape toate felurile de mâncare, piperul negru se foloseşte în diverse medicamente şi produse cosmetice, iar uleiul de piper este, de asemenea, folosit ca ulei de masaj ayurvedic sau în anumite tratamente de frumuseţe. Preţ piper negru (17 g ): 16,5 lei.• Piperul verde înseamnă boabe crude de piper. Ele sunt uscate astfel încât să-şi menţină culoarea verde. Cel mai frecvent întâlnim piperul verde în bucatăria asiatică, mai ales în cea thailandeză. Preţ piper verde (12 g): 2,9 lei• Piperul roşu se referă la fructele conservate în saramură sau oţet. Ca aromă, nu este atât de iute precum piperul negru, ci se îndreaptă mai degrabă spre aroma piperului verde. Un consum regulat de piper roşu te ajută să previi boli ca gripa, ateroscreloza, cancerul sau diabetul zaharat. Preţ piper roşu (25 g): 5 lei.• Beneficii pentru sănătate. Piperul stimulează papilele gustative, transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind, astfel, digestia. Celebrul condiment e apreciat pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene.

Mai multe