Ce poți face pentru a întârzia menopauza

17 iulie 2023 10:45   Sănătate

Din punct de vedere medical, menopauza înseamnă că nu ai avut menstruație cel puțin 12 luni la rând. Totuși, trecerea de la a avea perioade regulate sau neregulate la a nu avea deloc poate dura mult mai mult de un an. Pentru unele femei, durează chiar și până la 8 ani sau mai mult. Deci, ce factori influențează când veți începe această tranziție? Poți face ceva pentru a schimba când începi menopauza?

În timp ce genetica joacă un rol important în determinarea vârstei la care începe menopauza, oamenii de știință cred că dieta, obiceiurile de exerciții fizice, statutul socioeconomic și alți factori de stil de viață pot fi, de asemenea, influenți. Deși un medic este cea mai bună sursă de informații cu privire la sănătatea dvs. reproductivă și la orice îngrijorare pe care o aveți cu privire la menopauză, citiți mai departe pentru a explora factorii care pot contribui la momentul începerii acesteia.

Când începe menopauza pentru majoritatea femeilor?

Există o gamă enormă de „normal” atunci când vine vorba de menopauză naturală și perimenopauză. Profesioniștii din domeniul sănătății spun că ar putea începe la 40 de ani, dar vârsta medie în SUA este de 51 de ani.

Istoricul familiei și etnia dvs. pot afecta programul general. De exemplu, studiile arată că femeile de culoare și latine se confruntă adesea cu menopauza cu aproximativ doi ani mai tinere decât femeile albe și asiatice.

Poți face ceva pentru a o amâna?

Dacă vă apropiați de vârsta la care vă așteptați să se încheie menstruația, cercetătorii cred că probabil că nu puteți face mare lucru pentru a schimba momentul. Dar de-a lungul vieții, mai mulți factori pot contribui la un început mai târziu a menopauzei naturale. Deși trebuie făcute mai multe cercetări despre obiceiurile și trăsăturile care prelungesc viața reproductivă, iată ce știm acum:

Istoricul sarcinii și alăptării

Dacă v-ați alăptat bebelușii timp de șapte până la douăsprezece luni, ați scăzut șansele de a începe menopauza înainte de vârsta de 45 de ani. Un studiu recent a analizat istoricul sarcinii și al alăptării a peste 100.000 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani.

Când au fost ajustate pentru durata alăptării, cercetătorii au descoperit că o sarcină la termen a scăzut riscul de menopauză precoce cu 8%, două sarcini cu 16% și o a treia sarcină cu 22%. Alăptarea pentru un total combinat de 25 de luni a scăzut riscul cu 27% (în comparație cu femeile care au alăptat mai puțin de o lună).

Contraceptive orale

Utilizarea pilulelor anticoncepționale în timpul anilor de reproducere este asociată cu debutul mai târziu al menopauzei, în special pentru femeile de culoare, arată studiile. Mai multe cercetări trebuie făcute pentru a înțelege de ce pilulele contraceptive întârzie menopauza.

Unii cercetători susțin că, prin prevenirea eliberării ouălor, pilulele contraceptive prelungesc viața reproductivă, deoarece menopauza începe odată ce cantitatea de ouă este epuizată. Alți cercetători spun că nu numărul de ouă, ci funcționarea foliculilor ovarieni declanșează menopauza.

Educaţie

Potrivit unui studiu, care a chestionat aproape 2200 de femei, femeile educate ajung la menopauza mai târziu în viață decât femeile needucate. Într-o analiză a cercetării care a analizat 46 de studii care acoperă 24 de națiuni, cercetătorii au descoperit o asociere clară între nivelul de educație și o vârstă ulterioară a menopauzei naturale. Motivele acestei conexiuni nu sunt complet clare.

Consum moderat de alcool

Când se iau în considerare efectele consumului de alcool și ale menopauzei, cercetările sunt amestecate cu unele studii care nu au găsit niciun efect, altele care constată menopauză precoce, iar altele care constată că consumul de alcool ar putea întârzia debutul menopauzei.

O meta-analiză din 2016 a 20 de studii, care a inclus peste 100.000 de femei în total, a constatat că, atunci când a comparat consumul scăzut de alcool, femeile care au raportat că consumau 1-3 băuturi pe săptămână cu cele care nu beau, există o asociere între consumul de alcool până la moderat și debutul ulterior a menopauzei. Cu toate acestea, asocierea nu a fost puternică, iar cercetătorii au concluzionat că sunt necesare mai multe cercetări.

Sursa de încredere (CDC) a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor definește „moderat” ca fiind o băutură pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați. Dacă nu beți deja alcool, totuși, CDC recomandă să nu începeți acum, iar consumul de alcool nu este probabil o modalitate eficientă de a întârzia menopauza.

Diete bogate în calorii, fructe și proteine

Includerea multor fructe și proteine în dieta ta este asociată cu un debut mai târziu al menopauzei naturale; la fel și consumul de mai multe calorii în general. De fapt, cercetătorii au descoperit că un indice de masă corporală (IMC) mai mare prezice o menopauză ulterioară. Un mare studiu britanic a descoperit că consumul de pește gras și leguminoase proaspete a întârziat menopauza cu câțiva ani.

Un alt studiu a descoperit că, consumul de vitamina D în produse lactate reduce riscul de menopauză precoce cu până la 17% față de femeile care au consumat mai puțin. Nevoile nutriționale generale ale corpului dumneavoastră pot fi diferite, așa că este o idee bună să discutați despre orice schimbări majore în dieta dumneavoastră cu un medic, scriu cei de la Healthline.

Ce înseamnă menopauza întârziată pentru sănătatea ta generală?

Pe partea pozitivă, o menopauză ulterioară este asociată cu un risc mai scăzut de osteoporoză și fracturi. Când oamenii ajung la menopauză la o vârstă mai târzie, au, de asemenea, un risc mai scăzut de a muri ca urmare a bolilor cardiovasculare și a aterosclerozei. Vestea nu este totuși roz. Menopauza întârziată prezintă un risc mai mare de cancer mamar, endometrial (uterin) și ovarian.

La ce să mă aștept odată ce se instalează menopauza?

Această tranziție importantă este diferită pentru fiecare persoană care o experimentează, dar unele simptome sunt destul de comune. Pe măsură ce intri în perimenopauză și ajungi la menopauză, probabil vei experimenta câteva dintre aceste simptome fizice și emoționale:

- simptome vasomotorii (cunoscute altfel sub denumirea de bufeuri și transpirații nocturne),
- uscăciunea vaginală,
- insomnie,
- dificultate de concentrare,
- anxietate sau depresie, 
- creștere în greutate,
- apetitul sexual inferior,
- reducerea masei musculare și osoase,
- rărirea părului.

Mai multe