Ce preparate de pe masa de Revelion pot provoca alergii grave

31 decembrie 2021 12:44   Sănătate
Ultima actualizare:

Masa de Revelion este un prilej de a ține prietenii și familia aproape însă pentru unii, aceste petreceri pot fi o corvoadă pentru că trebuie să fie atenți la ce mănâncă.

Alergiile alimentare constituie o adevărată problemă de sănătate publică, fiind din ce în ce mai frecvente. Pot apărea la orice vârstă, însă cei mai afectaţi rămân în continuare pacienţii pediatrici. Astfel, ele afectează aproximativ 4-6% dintre copiii şi 4% dintre adulţii din America, potrivit rapoartelor medicale. Iar la nivel european sunt înregistrate peste 17 milioane de cazuri, numărul acestora dublându-se în ultimii 10 ani, se arată într-un articol publicat în medichub.ro.

Ce este alergia alimentară

Alergia alimentară este o reacţie de hipersensibilitate care apare în urma contactului cu diverse alimente sau ingrediente din compoziţia acestora. Se poate manifesta în diverse moduri, de la enterocolită, urticarie, angioedem, rinoconjunctivită sau dermatită de contact până la şoc anafilactic.

În majoritatea cazurilor, pacienţii cunosc alimentele la care sunt alergici şi previn apariţia manifestărilor prin evitarea ingestiei. Au fost însă nenumărate cazuri în care reacţia alergică a fost declanşată prin contactul accidental cu alimente contaminate prin folosirea unor ustensile de bucătărie comune sau prin consumul unor alimente despre care nu era cunoscut faptul că pot conţine proteine din ou, lapte de vacă, alune etc.

Ce alimente dau alergii grave

Cei mai frecvenţi opt alergeni „ascunşi” sunt laptele de vacă, ou, peşte, crustacee, nuci, alune, grâu şi soia.

Există însă şi cazuri de reacţii alergice foarte rare la alimente pe care nici nu ne-am gândi să le luăm în calcul ca fiind alergenice, fapt ce determină dificultăţi diagnostice. Astfel de exemple sunt reacţiile alergice la carne roşie, seminţe de susan, avocado, mango sau porumb.

Ce este alergia la carne

Aproape că nu există masă de Revelion fără preparate din carne. Puțini știu însă că acest produs poate da alergii severe.

Alergia la carne roşie (vită, porc, miel) este dificil de identificat. de cele mai multe ori, persoanele în cauză pot fi alergice şi la carne de pui, raţă sau curcan. De asemenea, a fost evidenţiat faptul că un număr redus dintre copiii cu alergie la laptele de vacă pot dezvolta alergie la carnea de vită.

Manifestările cele mai frecvente includ crampe abdominale, indigestie, diaree, strănut, exacerbarea astmului sau chiar anafilaxie, în cazuri grave. 

Mai este și alergia la carnea de pește, caracteristică în general adulților, frecventă în grupa de vârstă 40-60 de ani și are potențial mare de severitate, socul anafilactic putând fi o complicație gravă.

Cum se manifestă alergia la ou

Salata beuf, ouă umplute, șnițele, chiftele, prăjituri, toate pot conține ouă sau urme de ouă. Astfel, persoanele alergice la acest produs trebuie să fie foarte atente la ce consumă mai ales dacă se află la o petrecere de Revelion.

Alergia la ouă este o reacție exagerată a sistemului imunitar la consumul de ouă și reprezintă una dintre cele mai uzuale forme de alergii la copii însă se întâlnește și la adulți.

Simptomele alergiei se declanșează de obicei la câteva minute de la consumul de ouă și se manifestă ca erupție cutanată, urticarie, prurit, congestie nazală, secreții apoase din nas și strănut (rinită alergică), respirație îngreuiată, respirație șuierătoare, crampe, greață, vomismente, anafilaxie.

Anafilaxia este o reacție alergie potențial letală care se manifestă prin prurit, limbă și buze umflate, respirație îngreunată, confuzie, tuse, dureri în piept, puls slab, leșin.

Alergia la alcool

Un pahar de șampanie sau de vin, ciocnit în noaptea dintre ani poate fi o problemă de sănătate pentru unele persoane. Alergia sau intoleranța la alcool este rară, dar reacțiile pot fi destul de severe. De regulă, cei care manifestă intoleranță la alcool sunt alergici la anumite ingrediente din substanțele și băuturile alcoolice. Printre acestea se numără grâul, orzul, secara, hameiul, drojdia și strugurii. Persoanele cu intoleranță la alcool ar trebui să evite cu orice ocazie consumul de băuturi alcoolice.

Alergia la fructe și legume

De Revelion, în multe zone se obișnuiește să se mănânce boabe de struguri. Aveți grijă cei cu alergii alimentare ca aceste fructe să nu vă fie contraindicate. Dacă mai descoperiți pe masă banane, căpșuni, avocado, mango, nuci, alune, arahide, trebuie să le ocoliți dacă vă știți alergici la aceste grupe de alimente. De asemenea, este bine să verificați dacă acestea nu au intrat în contact cu alte alimente.

Există și alergie la legume, întâlnită în general la persoanele adulte. Specialiștii spun că cei alergici la fructe și legume sunt de obicei alergici la polen sau cu rinită alergică.

Mai multe