Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci dovleac în fiecare zi. Este o adevărată minune

10 octombrie 2024 5:27   Sănătate

Dovleacul nu este doar un ingredient delicios în supe sau deserturi, ci și o adevărată comoară nutritivă pentru organism. Dacă îl consumi în fiecare zi, corpul tău va beneficia de o mulțime de nutrienți esențiali. Pentru ochi și pele este o adevărată minune. Mai mult, este indicat pentru cei care vor să își mențină o greutate corporală optimă.

Dovleacul, o minune pentru ochi și piele

Dovleacul este alimentul vedetă al toamnei pe care nutriționiștii îl recomandă pentru totalitatea calităților sale nutritive, scrie parade.com.

În primul rând, dovleacul este bogat în betacaroten, care se transformă în vitamina A în corp. Aceasta joacă un rol esențial în menținerea sănătății ochilor și a pielii.

În plus, întărește sistemul imunitar, protejându-ne de răceli și infecții. Doar o porție poate acoperi necesarul zilnic de vitamina A, fiind un aliat excelent în prevenirea problemelor de vedere.

„Este bogat în vitamine, printre care vitamina A, C, E și unele vitamine din grupa B, dar aduce și un bun aport de minerale precum potasiu, magneziu, mangan. De asemenea, dovleacul este și o bună sursă de fibe, care ajută digestia”, explică Sherie Nelson, un dietetician american.

Dovleacul sprijină producția de colagen

Pe lângă toate acestea asta, dovleacul este o sursă importantă de vitamina C, care sprijină producția de colagen pentru o piele sănătoasă și ajută la absorbția mai eficientă a fierului.

Dacă te confrunți cu probleme digestive, fibrele din dovleac sunt exact ceea ce ai nevoie. Acestea reglează tranzitul intestinal și pot preveni constipația.

Bogat în antioxidanți

Un alt aspect interesant este prezența antioxidanților, cum ar fi betacarotenul și vitamina E, care luptă împotriva radicalilor liberi și reduc inflamațiile.

În plus, potasiul din dovleac contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale normale și la sănătatea inimii.

Pe scurt, dovleacul nu doar că îți va satisface papilele gustative, dar te va ajuta să-ți menții și sănătatea în formă maximă, fiind sățios și sărac în calorii.

Dovleacul are o încărcătură glicemică mică, ceea ce îl recomandă pentru a ține sub control glicemia. Dar nu este valabil și în cazul produselor de patiserie sau deserturilor care conțin dovleac dar și au zahăr adăugat.

Mai multe