Ce tip de ou e mai bun pentru slăbit: fiert sau prăjit? Răspunsul vine de la medicul Mihaela Bilic

8 octombrie 2025 6:12   Sănătate

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic explică modul corect de a consuma ouăle, în funcție de nevoile fiecăruia. În cea mai recentă postare din mediul online, specialistul a detaliat cum integrăm oul în alimentația noastră într-un mod sănătos, mai ales atunci când suntem la dietă sau doar vrem să ne adaptăm unui stil de viață sănătos. 

Mihaela Bilic i-a obișnuit pe români ca în fiecare zi să posteze pe rețelele de socializare informații despre un anume subiect de interes pentru ei, iar recent a vorbit despre consumul de ouă. Care variantă este mai sănătoasă: fierte sau prăjite? 

„Întrebarea zilei @14: Fiert sau prăjit?

Răspunsul are variante multiple, în funcție de ce vă place și ce vă doriți.

Dacă sunteți la cură de slăbire și vreți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, alegeți oul fiert tare, nimic nu satură mai bine!

Dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat, atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios”, începe mesajul Mihaelei Bilic, postat pe Instagram. 

Cât de mult îngrașă oul prăjit? 

Aceasta a eliminat mitul conform căruia oul prăjit ar conține foarte multe calorii. Mihaela Bilic a explicat că uleiul nu poate trece prin moleculele de proteină, iar dacă este scurs bine de ulei, poate fi consumat fără nicio problemă. 

„Dacă vă place combinația rumenit-cremos, oul ochi va fi preferatul vostru. Uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci albușul nu se poate îmbiba cu grăsime. Oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!”, a mai explicat medicul nutriționist. 

Cum ar trebui gătit oul de către cei care țin dietă 

Persoanele care urmează diete proteice sau Keto ar trebui să opteze pentru ouă gătite sub formă de omletă. 

„Dacă sunteți la dietă proteică/Keto, faceți efort intens sau aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, se recomandă omleta. Gălbenușul, în contact cu uleiul, produce o reacție de emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din gălbenuș “înghite” uleiul, precum maioneza. Omleta are o valoare calorică ridicată și poate ascunde multă grăsime. Socotiți 100 de calorii pentru fiecare lingură de ulei din tigaie.

Apropo de calorii, oul are 80!”, a încheiat Mihaela Bilic. 

Mai multe