Cele mai importante avantaje aduse de broccoli
Aflat în top 10 al celor mai bune alimente din lume, broccoli este o sursă excelentă de vitamina A şi C, fier şi calciu, bogat în fibre şi sărac în calorii. Înrudit cu varza şi conopida, această legumă verde conţine substanţe nutritive esenţiale pentru funcţionarea întregului organism.
Previne cancerul
Broccoli conţine glucorafanin, un compus chimic pe care organismul îl prelucrează sub forma unor compuşi anticancer numiţi sulforafani. Această substanţă curăţă organismul de H.pylory, o bacterie care este cunoscută pentru creşterea semnificativă a riscului apariţiei de cancer gastric. În plus, broccoli conţine şi un antioxidant numit idol-3-carbinol. Acest compus are puternice capacităţi anticancer. Printre tipurile de cancer pe care acesta le poate împiedică să se dezvolte se numără cancerul la sân, de col uterin şi de prostată.
Ameliorează inflamaţiile şi simptomele reacţiilor alergice
Broccoli este o sursă deosebit de bogată de kaempferol şi izotiocianaţi, ambele fiind fitonutrienţi cu proprietăţi antiinflamatorii. Cercetările au demonstrat capacitatea kaempferolului de a diminua impactul reacţiilor alergice asupra organismului. Broccoli conţine chiar şi cantităţi semnificative de acizi graşi Omega 3, care sunt cunoscuţi pentru capacităţile lor antiinflamatorii, conform www.sfatulmedicului.ro.
Asigură buna funcţionare a sistemului nervos
Broccoli conţine un procent semnificativ de potasiu, mineral care menţine sănătatea sistemului nervos, asigură funcţionarea optimă a creierului şi favorizează dezvoltarea masei musculare.
Întăreşte sistemul imunitar
O ceaşcă de broccoli asigură sistemului imunitar o doză generoasă de betacaroten. Zincul şi seleniul stimulează şi ele imunitatea.
Conţine antioxidanţi puternici
Dintre toate cruciferele, broccoli este cea mai bună sursă de vitamina C şi flavonoide necesare pentru o absorbţie eficientă a vitaminei C. De asemenea, broccoli are o concentraţie ridicată de alţi antioxidanţi puternici, precum lutenina, zeaxantina şi beta-carotenul.
Menţine sănătatea inimii
Proprietăţile antiinflamatorii ale sulforafanului din broccoli pot fi capabile să prevină apariţia unor prejudicii ale vaselor de sânge care pot fi cauzate de tulburări cronice asociate nivelului crescut de zahăr din sânge.