De ce nu trebuie să elimini complet mâncarea procesată din dietă. Ce beneficii are
Consumul de alimente ultraprocesate, cum ar fi carnea, carnea de pasăre și fructele de mare gata preparate, băuturile zaharoase precum sucurile, deserturile pe bază de lactate și cerealele procesate pentru micul dejun sau alte alimente, ar putea fi legat de un risc ușor mai mare de deces prematur, potrivit unui nou studiu. Totuși, specialiștii spun că nu ar trebui să eliminăm complet din dietă mâncare procesată.
De ce nu trebuie să elimini complet mâncarea procesată din dietă
Studiul, publicat în The BMJ la data de 8 mai, a examinat date din două sondaje care s-au întins pe o perioadă de peste 30 de ani: 74.563 de asistente medicale, de sex feminin, din 11 state din SUA care au participat la Nurses' Health Study din 1984 până în 2018 și 39.501 profesioniști din domeniul sănătății, de sex masculin, din fiecare stat care au participat la Health Professionals Follow-up Study din 1986 până în 2018. Participanții nu aveau antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet când au început studiile și au transmis informații despre stilul de viață și sănătate la fiecare doi ani și informații despre dietă la fiecare patru ani, potrivit healthlines.
Calitatea generală a alimentației a fost evaluată cu ajutorul scorului Alternative Healthy Eating Index-2010 (AHEI). Pe parcursul perioadei de urmărire consecventă, cercetătorii au identificat 48.193 decese: 13.557 din cauza cancerului, 11.416 din cauza bolilor cardiovasculare, 3.926 din cauza bolilor respiratorii, 6.343 din cauza bolilor neurodegenerative.
Consumul de alimente ultraprocesate de către participanți a fost împărțit în sferturi. Comparativ cu cei din sfertul cel mai mic, cei din sfertul cel mai mare, cu un consum mediu de aproximativ 7 porții zilnice, au avut un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză. De asemenea, aceștia au avut un risc cu 9% mai mare de deces din alte cauze decât bolile cardiovasculare sau cancerul, inclusiv un risc cu 8% mai mare de deces legat de bolile neurodegenerative.
Alimentele ultraprocesate includ, de asemenea, tăiței instant, mâncăruri gata preparate și alte gustări ambalate, cum ar fi chipsurile sau prăjiturile, au fost procesate industrial, cu adaos de arome și coloranți, și au cantități mari de sare, grăsimi și zahăr și cantități scăzute de vitamine și fibre care sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă.
După cum se arată într-un studiu publicat în februarieSursa de încredere din acest an, consumul de alimente ultraprocesate reprezintă până la 58% din aportul zilnic de calorii în țările cu venituri ridicate, precum Statele Unite. De asemenea, țările cu venituri medii și mici și-au mărit considerabil consumul acestora în ultimii ani.
Persoanele care au consumat mai multe astfel de alimente au prezentat un risc crescut de depresie, diabet de tip 2 și de deces legat de boli de inimă.
Atunci când cercetătorii au luat în considerare calitatea generală a dietei participanților, legătura dintre consumul mai multor alimente ultraprocesate și un risc crescut de deces a devenit mai mică, subliniind importanța de a lua în considerare calitatea nutrițională a alimentelor, nu doar nivelul lor de procesare.
În plus, cercetătorii au constatat că anumite subtipuri de alimente ultraprocesate au avut cele mai puternice asocieri cu un risc crescut de mortalitate. Aceste alimente au inclus carnea, carnea de pasăre și produsele gata de consum pe bază de fructe de mare.
Cercetătorii nu au indicat o cauzalitate, ci doar o asociere cu riscul mai crescut de deces, și nu recomandă o eliminare absolută a acestor alimente din dieta nimănui. Dar „constatările oferă sprijin pentru limitarea consumului anumitor tipuri de alimente ultraprocesate pentru sănătate pe termen lung”, scriu ei. „Studiile viitoare sunt justificate pentru a îmbunătăți clasificarea alimentelor ultraprocesate și pentru a confirma constatările noastre la alte populații".
Autorii studiului nu au recomandat o excludere totală a alimentelor ultraprocesate din orice dietă, afirmând că o dietă echilibrată este cea optimă pentru sănătate și bunăstare generală.