Greșelile frecvente pe care le facem la micul dejun. Dr. Gheorghe Cerin: „Noi nu ne gândim”
Renumitul medic primar în Cardiologie, doctor în științe medicale, membru al Societății Europene de Cardiologie, Gheorghe Cerin, a acceptat să vorbească în podcastul lui Mihai Morar despre cele mai frecvente greșeli făcute de oameni la mic dejun.
Specialistul în cardiologie a concluzionat, în urma mai multor studii, că bolile de inimă sunt provocate în mare parte de alimentația nepotrivită. Așadar, își încurajează pacienții să schimbe alimentația, pentru o sănătate mult mai bună.
Greșelile pe care le facem la micul dejun
Întrebat de gazda podcastului care sunt cele mai mari greșeli alimentare pe care oamenii le fac la micul dejun, medicul a explicat detaliat.
Mihai Morar: Care sunt cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac la micul dejun?
Dr. Gheorghe Cerin: Noi mâncăm cereale. Sunt integrale, dar au amidon. Adică au zahăr. Foarte mult. La 100 grame de cereale am cam 60 de grame de zahăr. Deci, pentru că asta e marketing, le-am mâncat, m-am dus la serviciu. Nu ne gândim.
Deci eu trebuie să mănânc alimente consistente, dar să fie complexe. Să aibă tot ce trebuie. Să aibă vitamine, să aibă proteine, să aibă acizi grași esențiali. Păi, care ar fi variantele? Peștele, dar nu are săruri minerale. Nu? Iisus a zis pește și a zis, da, și a știut el de ce a zis pește, nu? Cred că se poate și mai bine. E bine să stăm strâmb ca să judecăm drept. Să ajungem cu mintea noastră la rădăcina lucrurilor.
Ce spune specialistul despre brânzeturile cu consum redus de grăsime
Dr. Gheorghe Cerin recomandă consumul produselor lactate cu un conținut crescut de grăsime, în locul celor cu grăsime cât mai puțină. Acesta explică ce se întâmplă în organismul nostru atunci când le mâncăm.
Mihai Morar: Brânzeturile astea cu conținut slab de grăsime, de ce nu le recomandați?
Dr. Gheorghe Cerin: Păi, dar de ce să mă feresc de grăsime? Ne-ntoarcem de unde am plecat. Care-i problema că are brânza grăsime? Dacă doar 30% din aia se va sfârși în grăsimea mea. De ce? Este problema iaurtului 0.0% grăsime. De ce să mănânc iaurt 0.0% grăsime când există iaurt cu 5%, chiar și cu 9-10% cremă de iaurt grecesc? Nu? De ce? Că are calorii? Păi, dar oricum nu...
Haideți să ne imaginăm altceva. Dumneavoastră de azi dincolo, nu veți mânca de dimineața și până seara decât unt sau slănină. O săptămână. Credeți că vă veți îngrășa după săptămâna? Sau o lună? Sau un an? Sau cât vreți.
Mihai Morar: Nu.
Dr. Gheorghe Cerin: De ce?
Mihai Morar: Pentru că am învățat de la dumneavoastră că doar 30% din... Nu?
Dr. Gheorghe Cerin: Nu. Mai este o soluție. Capacitatea noastră de a metaboliza, de a procesa, dacă vreți, alimentele grase vegetale, deci ulei, dacă vreți, nu contează, sau animale, este limitată de o cascadă de evenimente, dacă vreți, de la cantitatea de bilă pe care eficatul poate să o producă și așa. Linia asta tehnologică este limitată.
Și când eu am saturat această linie tehnologică, mașina umană are un semnal. Pe care și dumneavoastră îl știți, îl știu și eu. Eu doar îl denumesc. Se numește greață. Să vreau să mănânc, nu mai pot. Și dacă vine unul și îmi pune pistolul aici și eu mănânc în continuare, mașina umană are al doilea semnal de la bunul Dumnezeu. Vărsătura. Înțelegeți.