Care e “cea mai mare dependență”, mai grea decât cea de țigări sau de alcool

Ultima actualizare:

Renumitul medic cardiolog Gheorghe Cerin a fost prezent în emisiunea Florentinei Fântânaru, De-a viața ascunselea", și a vorbit despre cea mai mare dependență a omului. Se pare că nu este vorba despre alcool, țigări, cocaină sau cofeină. Este una care există în fiecare dintre noi și la care suntem expuși. 

Dependența de țigări nu este cea mai frecventă. Foto: Click.
Dependența de țigări nu este cea mai frecventă. Foto: Click.

Care este cea mai frecventă dependență a omului

Gheorghe Cerin este medic primar în cardiologie, doctor în științe medicale, membru al Societății Europene de Cardiologie și autorul al câtorva sute de lucrări în cardiologie, ecocardiografie și chirurgie cardiacă. A fost de mai multe ori medaliat și premiat și este Cavaler al Ordinului Sanitar, titlu acordat de președintele Klaus Iohannis. Renumitul cardiolog a vorbit în emisiunea De-a viața ascunselea" despre cea mai mare dependență a omului.

„Adică bacteriile de pâine nu au mâncat, nu au eliberat proteina de sațietate care merge direct la creier și atunci eu sunt dependent. Cea mai frecventă dependență la specia umană nu-i de alcool, nu e de cafea, nu-i de cocaină și nu e de țigări, este de hrană. Eu la masă mănânc salată și la final spun <dă-mi și mie o felie de pâine că nu m-am săturat>", spune medicul cardiolog Gheorghe Cerin. 

Colesterolul poate fi scăzut prin dietă

Gheorghe Cerin spun că această dependență de hrană este de fapt datorată inteligenței de care dispun cele aproximativ două kilograme de bacterii care stau în tubul nostru digestiv. 

Mai exact, niște <chiriași> care trăiesc acolo, care sunt însă cu mult mai bine adaptați la supraviețuire decât suntem noi, specia umană, doar și pentru faptul că sunt pe planeta de câteva miliarde de ani, față de noi, care avem doar câteva milioane de ani trăiți pe Terra…", explică medicul.

Cardiologul mai spune că, colesterolul poate fi scăzut prin hrană. Medicul a explicat și cum funcționează colesterolul și despre faptul că bacteriile din intestin metabolizează hrana noastră zilnică, ele eliberează în tubul digestiv și de aici în sânge, diverse substanțe chimice specifice fiecărui aliment și fiecărei bacterii în parte, de care noi, cu timpul și fără să realizăm de fapt, devenim dependenți.

„Așa cum cei care folosesc drogurile sau țigările, ori alcoolul, devin dependenți de ele, tot așa și noi devenim dependeți de alimentele repetitive, dezmembrate în tubul digestiv de flora noastra intestinală, care este specifică pentru fiecare aliment în parte.

Rețineți noțiunea de alimente repetitive și legat de asta aduceți-vă aminte că pentru milioane de ani omul a fost un animal nomad, care nu avea cum să mănânce mereu aceeași hrană. Nu era deci sedentar, cum suntem. De aceea el avea atunci o floră intestinală extrem de variată, fără ca vreuna din aceste bacterii să domine în mod excesiv teatrul bacterian intestinal", mai explică medicul.

Ce se întâmplă în oganism atunci când vrem să renunțăm la pâine

Gheorghe Cerin a explicat și despre ce se întâmplă în organism atunci când vrem să renunțăm la pâine. Datorita produșilor metabolici creați de hrana repetitivă, în ziua în care eu voi încerca de exemplu să nu mai mănânc pâine, acea floră bacteriană specifică, pentru simplu fapt că nu va mai avea ce mânca, nu va mai produce metabolitii specifici pâinii și cu care eu m-am obișnuit de ani. Iar dacă eu nu voi introduce la masă măcar o felie de pâine, nu voi avea senzația că m-am săturat și voi simți că îmi lipsește ceva. Este modalitatea prin care eu primesc endorfine și ajung astfel la senzația de satisfacție alimentară și de sațietate, pentru că mi-am primit doza obisnuită din acel <drog> alimentar".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net