Înlocuiţi zahărul cu îndulcitori naturali!
E dulce, ne face rău şi creează dependenţă. Zahărul, căci despre el vorbim, e un duşman al sănătăţii, astfel că trebuie să reducem cantitatea pe care o consumăm, dacă nu chiar să o eliminăm. Iată 5 îndulcitori naturali, pentru a sta cât mai departe de zahăr!
Mierea este un substitut extraordinar pentru zahăr, este o sursă preţioasă de vitamine şi minerale şi deţine importante proprietăţi antioxidante, antiseptice, energizante şi regenerante. Se poate folosi şi la prăjituri: în locul unei căni de 200 grame de zahăr adaugă trei sferturi de cană cu miere şi dă cuptorul la o temperatură mai mică. Preţ: circa 15 lei borcanul de 250 g.
Siropul de arţar are foarte puţine calorii şi o concentraţie mare de minerale, precum mangan şi zinc. Când îl cumpăraţi, trebuie să consultaţi atent eticheta. Sunt unele siropuri de arţar aromate care au în compoziţie sirop de fructoză, zahăr şi alţi îndulcitori artificiali şi numai 3%, sau chiar mai puţin, sirop de arţar pur. Preţ: circa 45 de lei 250 g.
Siropul de stevia este un îndulcitor 100% natural, de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul, însă nu prezintă dezavantajul de a dezechilibra nivelul de glucoză, evitându-se astfel instalarea diabetului. Pentru că are un gust foarte puternic, mai întâi testaţi-l şi apoi adăugaţi-l în compoziţia prăjiturilor, arată site-ul csid.ro. Preţ: 16-25 de lei (50 ml).
Melasa este considerată unul dintre cei mai sănătoşi îndulcitori naturali, datorită conţinutului bogat în fier (o linguriţă de melasă asigură 15% din doza zilnică de fier), dar şi vitamina B6, magneziu, calciu şi mulţi alţi antioxidanţi. Nu este indicat în cazul curelor de slăbire. Preţ: circa 20 de lei (400 g).
Nutriţioniştii recomandă: femeile – nu mai mult de 6 linguriţe de zahăr pe zi, iar bărbaţii – 9 (Atenţie: o doză de 350 ml de suc din comerţ are 8 linguriţe de zahăr).