Kombucha, băutura-minune. Cum se prepară, ce beneficii are şi cine nu are voie să o consume

24 martie 2022 11:26   Sănătate

Poate ai auzit vreodată de Kombucha, o băutură fermentată din ceai negru sau verde, despre care se spune că are numeroase proprietăţi benefice. Iată de ce este bine să bei Kombucha şi ce cantitate este indicat să consumi pentru a te bucura de efectele positive ale acestei băuturi.

Prima oară, Kombucha a fost folosită de chinezi, acum peste 2.000 de ani. Ei credeau că băutura le aduce energia necesară pentru a fi în putere, dar şi nemurirea. Apoi, japonezii, acum 1.700 de ani, au folosit-o ca leac pentru împăratul Ingyo, care suferea de o boală digestivă, notează clicksanatate.ro.

De atunci, Kombucha a continua să fie băută pentru proprităţile antioxidante şi probiotice: băutura ajută la detoxifierea organismului şi ajută dacă ai probleme digestive.

Cum se prepară Kombucha

Pentru a prepara Kombucha vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  1. 1 ciupercă Kombucha (pe care o găseşti la magazinele naturiste),
  2. 2 litri de apă,
  3. 4-5 pliculeţe de ceai negru sau verde
  4. 5 linguriţe de zahăr

Se pune apa la fiert, se adaugă zahărul şi se amestecă bine. După ce tot zahărul s-a topit, se pun pliculeţele de ceai. Se acoperă vasul 10-15 minute, iar apoi se strecoară într-un borcan, care se va lăsa la răcit la temperature camerei. În ceaiul răcit se va pun ciuperca, apoi borcanul se va acoperi cu o pânză de bumbac legată strâns.

Băutura se lasă la fermentat timp de opt-zece zile, la o temperature de 23-25 de grade Celsius. Apoi, se scoate ciuperca din borcan, iar ceaiul se strecoară în sticle. El va fi pus la frigider, pentru a opri procesul de fermentare şi a împiedica creşterea bacteriilor.

Ea se poate consuma timp de trei luni, dacă e ţinută în condinţii corespunzătoare.

Ce beneficii are Kombucha

Pentru a te bucura din plin de beneficii Kombucha, trebuie să bei doar o cană pe zi. Plină de antioxidanţi de la ceai, această băutură ajută la susţinerea sistemului imunitar, previne contipaţia, ajută la controlul glicemiei şi al colesterolului şi susţine funcţionarea sistemului nervos.

Cine nu are voie să consume Kombucha

Este important, însă, de ştiut că ea poate avea şi efecte nocive şi este contraindicată celor care au o sensibilitate la stomac şi sunt alergici la lichidele cu acid.

În plus, Kombucha are un nivel ridicat de cofeină, aşa că persoanele care nu au voie să consume asta trebuie să o evite.

Mai mult, dacă cineva nu are voie să consume alcool, este bine de ştiut că această băutură poate avea un nivel ridicat de alcool, cât al unei sticle de bere, datorită procesului de fermentaţie.

Femeile însărcinate, cele care alăptează şi persoanele cu probleme de sănătate trebuie să consulte un medic înainte să apeleze la Kombucha.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Mai multe