Kumquat. Fructul neobișnuit, puțin cunoscut, cu beneficii remarcabile și o poveste drăguță
De un portocaliu strălucitor, în formă ovală și o lungime cuprinsă între 5 și 10 centimetri, kumquat este un fruct mic asemănător portocalei, dar mult diferit, cu beneficii remarcabile pentru sănătate. Poate fi folosit în absolut orice, în bucătărie, în cosmetică, la cocktailiuri sau șpur si simplu ca decor. Pe lângă toate acestea, micul fruct kumquat are și o poveste frumoasă.
Kumquat. Povestea unui fruct prea puțin cunoscut la noi
Originar din China, kumquatul a fost introdus în Europa de botanistul scoțian Robert Fortune, cunoscut mai ales pentru aventura sa în căutarea secretelor ceaiului.
În timpul călătoriilor sale în China, unde căuta să afle secretul ceaiurilor de pe aceste meleaguri, Fortune a descoperit acest mic fruct exotic, remarcabil prin coaja dulce și miezul acrișor-amărui.
Micuț ca formă, un pic mai robust decât o măslină, colorat ca o portocală, fructul crește în copăcei firavi, cu o înălțime între doi și patru metri, cu frunze lucioase de un verde închis și flori cu petale subțiri și albe, scrie foodprint.org.
Simpaticele fructe, care încap în palma unui copil l-au fascinat pe botanistul scoțian, rămas în istorie cu porecla „Hoțul de Ceai”.
El a adus fructul în Europa, unde a început să se dezvolte rapid în Italia și Grecia, apoi în zonele calde din America.
Azi, celebrul Corfu are un lichior specific din acest fruct deosebit.
În China, de unde provine, kumquatul are un loc aparte pentru simbolistica sa, fiind considerat un aducător de noroc și prosperitate.
Beneficiile kumquatulului pentru sănătate și frumusețe
Kumquatul este o sursă importantă de vitamina C, vitamina A, calciu, fier, magneziu și potasiu.
Față de alte citrice, kumquatul se remarcă prin faptul că are o coajă comestibilă, bogată în flavonoide – antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi, fiind benefici pentru sănătatea inimii și având proprietăți antiinflamatoare.
În medicina tradițională chineză, kumquatul este utilizat pentru calmarea durerilor în gât și ameliorarea răcelilor, având un rol reconfortant.
Fructul dă rezultate remarcabile celor care vor să slăbească, de aceea este recomandat celor care se confruntă cu obezitatea. De asemenea este foarte folositor persoanelor care suferă de diabet.
Uleiurile sale esențiale sunt folosite în produsele cosmetice, oferind hidratare și prospețime pielii.
Consumat regulat, kumquatul este un snack sănătos care poate contribui la hidratare și la menținerea unui tonus bun, datorită conținutului ridicat de apă.
Cum se consumă kumquatul
Kumquatul este extrem de versatil, fiind consumat în multiple forme: crud, în salate, ceaiuri, sau ca dulceață.
Ceaiul de kumquat, ideal pentru zilele reci, este un remediu natural împotriva răcelilor.
De asemenea, kumquatul adaugă o notă astringentă și aromată salatelor, iar în combinație cu carnea, în special pește, reduce din grăsime și completează perfect aroma preparatelor.
Totodată, dulceața de kumquat poate fi o alegere delicioasă pentru clătite sau deserturi, oferind o notă rafinată și exotică.
Kumquatul, prin gustul său complex și beneficiile multiple, reprezintă o adevărată comoară a naturii, fie că este consumat ca fruct, folosit în bucătărie sau transformat în produse cosmetice naturale.