Legumele care provoacă balonare și tulburări digestive. Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă: „Sindromul de colon iritabil afectează sever calitatea vieții”

8 decembrie 2024 10:13   Sănătate
Ultima actualizare:

Legumele sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos, însă unele dintre ele pot cauza balonare, potrivit Mihaelei Bilic, celebrul medic nutriționist.

Legumele care provoacă balonare

Mihaela Bilic, una dintre cele mai cunoscute nutriționiste din România dezvăluie legumele care pot provoca balonare și tulburări digestive. Acestea sunt: anghinarea, mazărea, sparanghelul, broccoli, conopida, ceapa, prazul și ciupercile, purtând denumirea de alimente FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polipoli fermentabili). Aceste tipuri de legume sunt greu de digerat din cauza faptului că fermentează rapid în intestin și provoacă gaze și balonare.

 „Dieta FODMAP- secretul unui abdomen plat!

Toată lumea se plânge de balonare, tulburări digestive sau dureri abdominale. Și toată lumea se ferește de carbohidrați- lactoza, fructoza, manitolul, sorbitolul sunt puse pe lista neagră a ingredientelor care ridică probleme și intoleranțe alimentare. Chiar și cei care nu suferă de sindromul de colon iritabil au ajuns să evite carbohidrații care fermentează rapid în intestin de dragul unui abdomen plat/nebalonat.

Nutriționiștii au venit în întâmpinarea acestui obiectiv și au elaborat regimul FODMAP- acronimul de la oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili. Dieta propune o alimentație în care este redus la maxim consumul acestor zaharuri, în dorința de a scăpa de disconfortul intestinal.

Chiar dacă nu are consecințe grave asupra sănătății, sindromul de colon iritabil afectează sever calitatea vieții pacienților. Printre factorii declanșatori sau agravanți ai bolii este menționat stresul, oboseala și dezechilibrul microbiotei intestinale. Se pare că anumite substanțe rezultate din fermentația FODMAP joacă un rol în apariția simptomelor precum constipație sau diaree, gaze, balonare și dureri abdominale.

Care sunt alimentele ușor fermentabile, cu conținut crescut de FODMAP?

dintre legume: anghinare, mazăre, sparanghel, broccoli, conopidă, ceapă, praz, ciuperci”, a scris specialista pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Mihaela Bilic informează că pentru sănătatea digestivă trebuie să reducem consumul acestor alimente și să adoptăm o dietă bogată în fibre și nutrienți, completată de probiotice și prebiotice pentru echilibrarea microbiotei intestinale.

Care sunt cele mai bune „alimente anti-balonare”

„Chiar dacă lista alimentelor care trebuie evitate este lungă, nu vă speriați, avem și opțiuni sărace în FODMAP, numite chiar alimente anti-balonare

  • legume: morcov, castravete, fasole verde, ridichi, spanac, dovlecel, varză, salată, roșii
  • fructe: portocale, clementine, mandarine, kiwi, grepfrut, struguri, banane, căpșuni, zmeură, pepene, ananas
  • toate brânzeturile și cașcavalurile, plus laptele fără lactoză
  • dintre cereale, produsele pe bază de orez, ovăz și quinoa. La capitolul dulciuri se poate folosi siropul de arțar și ciocolata neagră. Nucile și alunele sunt permise, la fel și toate alimentele proteice: ouă, carne albă și roșie, pește, fructe de mare.

Oricine suferă de tulburări digestive și disconfort abdominal poate să apeleze la această dietă și să reducă cantitatea de FODMAP din alimentație. Se începe cu eliminarea lor completă timp de 6-10 săptămâni, apoi se reintroduc treptat unul câte unul, ca să fie descoperit care dintre FODMAP este vinovat de apariția problemelor digestive”, a scris Mihaela Bilic.

Mai multe