Alimentele care asigură sănătatea intestinală. Mihaela Bilic dezvăluie produsul care face minuni pentru organism: „Acest intestin se dovedește a fi mai important decât credeam”
Mihaela Bilic, celebrul specialist în nutriție dezvăluie alimentele care ne asigură sănătatea intestinală. Experta susține că untul are o importanță majoră în dietele alimentare și ar trebui să fie consumat cu regularitate.
„Nu realizăm ce distrugere creem prin aceste antibiotice la nivelul intestinal”
Mihaela Bilic spune că sezonul acesta este dedicat răcelilor și gripelor, motiv pentru care ar trebui să consumăm alimente care să ne întărească imunitatea și să ne protejeze de boli.
„Acum e anotimpul răcelilor, gripelor și lumea abuzează un pic de antibiotice. Nu realizăm ce distrugere creem prin aceste antibiotice la nivelul intestinal, la nivelul culturilor bacteriene benefice care ar trebui să ne protejeze de boli, să ne apere imunitatea, să ne apere inclusiv starea de bine psihică.
Acest intestin se dovedește a fi mai important decât credeam, iar aceste bacterii benefice, această microbiotă, se vede treaba că e responsabilă de funcționarea corectă a organismului, iar noi nu realizăm pe cine omorâm cu un antibiotic.
Ok, se distrug și acei agenți patogeni, însă, la nivel intestinal, avem nevoie să refacem microbiota. Atunci, vreau să readucem în atenție aceste noțiuni și anume prebiotic, probiotic și postbiotic. Ce înseamnă prebiotic?
Înainte de viață, înseamnă hrana pe care trebuie să o asigurăm coloniilor de bacterii deja existente în intestin. Asta înseamnă că dincolo de alegerile pentru silueta și sănătatea noastră, trebuie să le hrănim și pe ele. Cu ce le hrănime bine? Cu prebiotice.
Prebiotice înseamnă, să zic în mare, fibre și carbohidrați. Deci exact acele elemente care ne lipsesc de obicei din alimentație. Mai ales în curele de slăbire, se cam elimină toate produsele care conțin carbohidrați și impactul este devastator la nivel de microbiotă. Deci avem nevoie de amidon ca să hrănim coloniile de bacterii. Și asta înseamnă nu neapărat pâine, cât mai degrabă cartof”, spune Mihaela Bilic pentru Pro Tv.
„Avem nevoie de banane... de ceapă și praz”
Specialista în nutriție explică faptul că bananele au efect prebiotic, iar ceapa și prazul au beneficii nebănuite pentru organism.
„Avem nevoie de banane, dacă se poate un pic mai puțin coapte. Din nou, efect prebiotic garantat. Avem nevoie de ceapă și praz. Care dintre ele pre, pro sau postbiotice au efecte vizibile și benefice și asupra pielii?
Este, de fapt, o interacțiune, pentru că ele, bacteriile care trăiesc în intestin, se completează și se multiplică prin aportul de probiotice de de data aceasta. Adică alimente fermentate, alimente care conțin fermențivi.
Deci asta este interesant, aducem alimente fermentate, care conțin bacteriile vii, aducem și carbohidrații și fibrele ca să avem hrană pentru ele. Deci nu e suficient că există în intestin, trebuie să le și hrănim.
Și, foarte interesant, în momentul în care ele sunt sănătoase, funcționale și numeroase, sintetizează, secretă, ceva ce numim postbiotice, adică sunt acești produși de metabolism ai bacteriilor care au efect miraculos. Adică, la nivel de permeabilitate a intestinului, blochează toxinele, reglează digestia, deci întăresc peretele intestinal și asigură acest echilibru”, adaugă Mihaela Bilic.
Importanta untului în alimentație
De asemenea, experta susține că untul conține în mod natural acid butiric și ar trebui să fie inclus în alimentația fiecăruia.
„Foarte interesant, bacteriile benefice fac postbiotice. Cu o excepție. Avem un aliment care conține în mod natural acid butiric. Este vorba de niște acizi grași cu lanț scurt și acest aliment natural pe care ar trebui să îl consumăm, mai ales că este iarnă, o să vă bucurați, este untul.
Untul este singurul aliment care conține postbiotice în mod natural. Indiferent de vârstă, avem nevoie de unt pe pâine pentru că este gustos și aduce postbiotice. Deci toate cele trei categorii merg bine mână în mână ca sănătatea noastră să fie la cote maxime”, a mai spus specialista.