Licoarea care tratează 10 boli. Se prepară dintr-un fruct și este o rețetă transmisă din generație în generație

30 iunie 2025 16:54   Sănătate

În timp ce industria farmaceutică pune la dispoziție fel și fel de medicamente și suplimente pentru tot felul de afecțiuni, mulți oameni încă aleg să își prepare acasă leacuri folosite de bătrâni. Astăzi vom vorbi despre beneficiile lichiorului din nuci verzi și cum îl poți prepara în bucătăria ta. 

Acest lichior este considerat un adevărat leac natural, apreciat pentru proprietățile sale terapeutice multiple, făcut după aceeași rețetă tradițională românească, transmisă din generație în generație. 

Nucile verzi, culese în jurul datei de 24 iunie, au nenumărate proprietăți precum: 

  • Vitamina C (de câteva ori mai mult decât citricele),
  • Iod natural,
  • Taninuri,
  • Flavonoide,
  • Uleiuri esențiale cu efect antiseptic, antiinflamator și detoxifiant.

De asemenea, consumul de nuci verzi are mai multe beneficii asupra sănătății și a organismului uman: 

  • Combaterea paraziților intestinali
  • Reglarea digestiei și eliminarea balonărilor
  • Îmbunătățirea funcției ficatului și a vezicii biliare
  • Fortificarea tiroidei (datorită iodului)
  • Creșterea imunității
  • Reducerea inflamațiilor
  • Calmarea tusei și a durerilor în gât
  • Tratarea anemiei, avitaminozelor și epuizării
  • Tonifierea aparatului circulator

Cum se prepară lichiorul din nuci verzi 

Pentru a prepara acest lichior care este un adevărat tonic general, ai nevoie de următoarele ingrediente: 

- 20-25 de nuci verzi (culese cât încă mai pot fi tăiate cu cuțitul)

 - 500 g zahăr brun sau miere

- 1 l alcool rafinat de 40-50° (sau țuică de casă)

- 1 baton de scorțișoară (opțional)

- 3-4 cuișoare (opțional)

- Coaja de la o lămâie bio (opțional)

Mod de preparare:

Taie nucile în sferturi, însă ai grijă să folosești mănuși, deoarece piele se pătează puternic. După aceea, pune-le într-un borcan mare de sticlă și adaugă zahărul sau mierea și amestecă bine.

Toarnă alcoolul și adaugă condimentele, apoi închide borcanul și lasă-l la macerat la soare timp de 30-40 de zile, agitând borcanul zilnic. După ce a trecut timpul indicat, strecoară lichiorul și pune-l în sticle închise ermetic. Păstrează-l într-un loc răcoros și întunecat. După minim 2 luni, lichiorul este gata de consum.

Informații importante: 

Doza zilnică recomandată: 1 lingură pe zi, de preferat dimineața, pe stomacul gol.

Pentru probleme digestive sau infecții de sezon, se poate administra de 2 ori pe zi.

Nu se recomandă copiilor sub 12 ani și nici consumul excesiv.

Mai multe