Mărul, doza zilnică de sănătate
Poate cel mai popular fruct din lume, mărul are puteri fantastice asupra organismului nostru. Nu degeaba se spune că un măr pe zi ţine doctorul departe. Te apără de cancer, întăreşte oasele, menţine inima sănătoasă şi fortifică imunitatea.
Dinţi albi şi sănătoşi
Nu poate înlocui spălatul pe dinţi, însă atunci când muşcaţi şi mestecaţi un măr se stimulează producţia de salivă, reducându-se riscul apariţiei cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii.
Previne cancerul
Bogate în flavonoizi, merele pot reduce riscul dezvoltării cancerului pancreatic cu până la 23%. În coaja mărului sunt mai mulţi compuşi triterpenoizi care au o activitate puternică împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân.
Oferă protecţie oaselor
Flavonoidul găsit în măr, numit florizină, poate creşte densitatea osoasă şi proteja femeile de osteoporoză.Borul e un alt ingredient care întăreşte oasele.
Scade riscul de diabet
Femeile care consumă cel puţin un măr pe zi prezintă un risc mai mic cu 28% de a dezvolta diabet de tip 2. Merele sunt încărcate cu fibre solubile, utile pentru menţinerea echilibrului zahărului din sânge.
Reduce colesterolul
Fibrele solubile găsite în mere se combină cu grăsimea aflată în intestine, fapt ce contribuie la menţinerea în valori normale a colesterolului şi o stare generală bună de sănătate.
Combate diareea şi constipaţia
Indiferent ce problemă aveţi, fibrele din mere ajută în ambele situaţii. Ele pot fie să stimuleze tranzitul intestinal când sunteţi constipaţi, fie pot absorbi excesul de apă din scaun pentru a încetini activitatea din intestine.
Aport de vitamina A
Merele coapte cresc aportul de vitamina A din organism. O singură porţie conţine 3% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A. Vitamina A este în special utilă în protejarea vederii şi poate reduce riscul degenerării vederii odată cu înaintarea în vârstă, şi chiar a infecţiilor oculare.
Menţine sănătatea inimii
Merele sunt bogate în quercitina, un flavonoid ce protejează inima de apariţia bolilor cardiovasculare. Conţin şi potasiu, care joacă un rol crucial în menţinerea sănătăţii inimii: previne apariţia infarctului, reglează tensiunea arterială şi activitatea cardiacă, conform www.sfatulmedicului.ro.