„Mi-a intrat frigul în oase”: Există vreo legătură între durerile de oase și frigul de afară?

15 noiembrie 2024 4:00   Sănătate

  Auzim tot mai des, în jurul nostru, afirmații de genul „mi-a intrat frigul în oase” sau „mă dor toate de la ploaie”. Există oare vreo legătură medicală între frig și durerile de oase? Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă vine cu o explicație clară pe acest subiect, explicație susținută de studii în domeniu.

Content image

  „Deseori, intră la mine în cabinet pacienți care ridică această problemă a durerilor articulare extreme, mai ales în acest sezon. De fiecare dată, discursul meu este același și începe cu propunerea de a face o consultația completă și complexă care să ne arate care este starea de sănătate în momentul T Zero, așa cum îmi place mie să spun. În primă fază, recomand a fi efectuate o serie de analize de laborator, dar și investigații imagistice.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

 „Tot timpul trebuie să ne protejăm articulațiile de frig, îmbrăcându-ne bine”

  Desigur, însă, că studiile arată foarte clar că factorii meteorologici influențează în mod direct sănătatea oaselor și mușchilor noștri, însă nu ei sunt principalii factori declanșatori.

  „Cei care simt disconfort la nivelul articulațiilor atunci când se schimbă vremea sunt cei care deja au problemă, iar astfel apare fie durerea, fie un disconfort. Atunci când scade temperatura, scade și presiune atmosferică. Iar astfel, prin compensare, crește presiunea intraarticulară, fenomenul punând mai multă presiune pe țesuturile care deja suferă și atunci resimțim durerea și disconfortul.

Dacă durerea apare la o singură articulație, atunci este o problemă de ortopedie. Dacă apare la mai multe articulații atunci este o problemă reumatică. Nu este o problemă care ține neapărat de vârstă. Și tinerii și bătrânii pot avea astfel de probleme. Tot timpul trebuie să ne protejăm articulațiile de frig, îmbrăcându-ne bine. Este sigurul lucru pe care putem să-l facem cu toții. Expunerea prelungită la frig și umezeală poate fi un factor pentru apariția bolilor reumatice ”, explică, dr. Tarek Nazer, medic primar ortoped, pentru Click!

Top 5 recomandări de la medicul ortoped care te scapă de durerile articulare apărute în sezonul rece

  1. Kinetoterapia este una dintre recomandările pe care specialiștii le prescriu pacienților care se confruntă cu dureri articulare. Aceasta presupune un complex de exerciții speciale, indicate pentru fiecare afecțiune în parte, efectuate sub supravegherea atentă a kinetoterapeutului. Este foarte important de știut faptul că efectul kinetoterapiei apare de la primele ședințe, dar sunt necesare cel puțin 10 ședințe pentru a avea un rezultat favorabil, în funcție de patologii.

  2. Fizioterapia, pe de altă parte, are rezultate bune atunci când vorbim despre durerile articulare. Acesta este un protocol de recuperare medicală care folosește aplicații terapeutice prin intermediul factorilor fizici, pentru a trata diferite afecțiuni. Acești factori fizici acționează asupra receptorilor cutanați (termic, tactil, dureros) care răspund printr-o serie de efecte produse asupra organismului, iar reducerea durerilor fiind principalul efect.

  3. Crioterapia folosește un jet de aer rece ce realizează un șoc termic la nivelul pielii. Această acțiune determină scăderea temperaturii locale cu 10-12 grade ceea ce determină reducerea inflamației și implicit ameliorarea durerii.

  4. Terapia Tecar se bazează pe căldura produsă de organism prin intermediul energiei electromagnetice. Terapia grăbește procesul de vindecare a zonei afectate. Prin intermediul căldurii, zona tratată se relaxează și durerea dispare.

  5. Laseroterapia folosește energia luminoasă absorbită de organism, iar această acțiune determină modificări biologice la nivel celular – are efect antialgic. Ultrasunetul transmite în interiorul organismului vibrații ce realizează un micromasaj profund care instalează acest efect anestezic.

Mai multe