Mihaela Bilic, adevărul despre mâncatul după ora 6.00 seara: „Masa de seară are dublu rol”
Unul dintre cele mai lingevive mituri cu care oamenii s-au confruntat în materie de mâncare, nutriție și slăbit este faptul că mâncatul după ora 18.00 dăunează. Mihaela Bilic vine și oferă o serie de sfaturi în acest sens.
Cunoscutul medic nutriționist îi îndeamnă pe oameni să nu renunțe la mâncatul după o anumită oră, ci doar să fie atenți la alimentație. Ce conține cina care ne ajută să slăbim?
Mihaela Bilic: „Masa de seară are dublu rol”
Pe contul personal de Facebook, medicul nutriționist explică ce și cum trebuie să mâncăm, chiar după ora 18.00, pentru a rămâne în continuare sănătoși, fără a ne îngrășa.
„Nu renunțați la masa de seară! Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine.
Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor.
În cazul unui meniu echilibrat farfuria pentru masa de seară va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi rezervată pentru legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite, cu atât mai bine.
Dacă vrem să slăbim, menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată” – a explicat Mihaela Bilic într-un mesaj pe pagina ei de Facebook.
Farfuria ideală pentru a slăbi
Mihaela Bilic a explicat ce anume trebuie să avem în farfurie pentru a mânca sănătos și a slăbi.
„Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.
Pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi și asigură energie pentru activitatea fizică de peste zi. Deci nu lăsați pe nimeni să vă interzică masa de seară, însă aveți grijă să alegeți meniul care vi se potrivește!” – a încheiat specialista în nutriție.