Morcovii fierţi, mai buni decât cei cruzi!

17 octombrie 2014 20:12   Sănătate
Ultima actualizare:

Că morcovul e benefic organismului, asta e ştiut dintotdeauna. Dar că e mult mai sănătos pregătit la temperatură înaltă, asta nu se cunoaşte bine. Recent, un cercetător britanic a demonstrat că ”portocalii” fierţi sunt mai bine absorbiţi de organism.

Prin fierbere, morcovul îşi pierde duritatea, iar organismul îl digeră mai uşor. Conform studiului britanic, în urma fierberii, 60% din betacaroten este asimilat, în timp ce în stare natural doar 5%.  Oricum ar fi, fierţi sau cruzi, morcovii aduc numai beneficii organismului:

Îmbunătăţesc vederea: La nivelul retinei, vitamia A se transformă în rodopsină, un  pigment purpuriu care ajută la dezvoltarea vederii noaptea. Betacarotenul protezează şi împotyriva cataractei. 

Previn cancerul: Datorită conţinutului de falcarinol, morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, de colon şi mamar cu aproape o treime. 

Previn bolile cardiace: Morcovii scad nivelul colesterolului, iar fibrele din compoziţia lui eliberează fluxul sângelui de lipide. Potasiul conţinut ţine presiunea sângelui sub control. 

Piele sănătoasă: Ajută la vindecarea acneei, la uniformizarea tenului, contribuie la detoxifierea ficatului şi previn deshidratarea. Sunt bogaţi în antioxidanţi care protejează celulele pielii şi luptă împotriva radicalilor liberi.   

Curăţă dantura: Dacă sunt consumaţi după fiecare masă, morcovii acţionează ca un abraziv natural care elimină resturile alimentare şi placa bacteriană. 

Mai multe