Nu uita să mănânci proteine în post. Ce alimente trebuie să consumi

4 decembrie 2023 18:20   Sănătate

În perioada postului, proteina animală ar trebui înlocuită cu proteinele de origine vegetală, pentru a nu apărea dezechilibre ale organismului. Uite cu ce fel de proteine poate supravieţui organismul uman în timpul restricţiilor culinare!

Odată tăiate de pe listă carnea, laptele şi ouăle, aportul de proteine de care are nevoie organismul pentru a funcţiona este scăzut. Nutriţioniştii atrag atenţia asupra faptului că în mod normal, în post ar trebui să se consume proteine la toate cele trei mese dintr-o zi. Potrivit acestora, există suficiente alimente de orgine vegetală cu care se trece uşor peste perioada de post fără ca organismul să fie afectat.

Surse de proteine vegetale

Seminţele de cânepă decorticate (34 g proteine/100 g) seamănă cu nucile la gust şi le poţi folosi în salate, shake-uri, paste.

Seminţele de chia (19 g proteine/100 g) se pot folosi în preparate ca înlocuitor de ou, budincă de chia, shake-uri. Acestea au un conţinut mare de fibre care ajută la apariţia şi menţinerea senzaţiei de saţietate.

Drojdia de bere ­inactivă (44 g proteine/100 g) are un gust ca de caşcaval şi un conţinut mare de vitamine din complexul B. Poate fi folosită în salate, paste, supe.

Nucile, migdalele, alunele de pădure, fisticul consumate cu măsură (cam cât încape în căuşul palmei şi întotdeauna consumate hidratate în apă) sunt o sursă excelentă de proteine şi grăsimi sănătoase.

Leguminoasele: năutul, fasolea boabe, lintea, mazărea se pot combina cu orez sau cereale integrale pentru a forma proteină completă, scrie nutri-coach.ro.

Quinoa este o pseudocereală bogată în proteine (4,5 g /100 g), fibre, fier, magneziu, zinc. Are un gust neutru şi o poţi folosi în supe, salate, tocăniţe.

Soia boabe uscate (38 g proteine/100 g) sau tofu (15 g proteine/100 g) sunt surse bune de proteine, însă sunt contraindicate persoanelor cu dereglări hormonale.

Fulgii de ovăz integrali (13,5 g proteină/100 g) conţin fibre solubile ce contribuie la scăderea apetitului, colesterolului rău – LDL şi reglarea glicemiei.

Spirulina (62 g proteine/100 g) e considerată un superaliment, datorită complexului de nutrienţi şi a beneficiilor asupra sănătăţii. Este o sursă excelenţă de fier, ajută la creşterea metabolismului şi poate fi folosită în tratarea anemiei, în curele de detoxifiere pentru eliminarea metalelor grele, în curele de slăbire.

Riscurile lipsei de proteină

Lipsa de proteină pe o perioadă îndelungată poate duce la dezechilibre ale organismului şi chiar la afecţiuni foarte grave.

Nutriţioniştii spun că, după o perioadă lungă în care organismul este privat de proteine, poate apărea denutriţia.

Fie organismul slăbeşte foarte tare, fie prezintă greutate normală, dar nu are conţinut necesar de oligoelemente.

Dereglări ale organismului pot apărea şi dacă, după perioada de post în care a fost privat de proteine, organismul primeşte un regim supraproteic.

Medicii avertizează că, dacă organismul primeşte brusc 1,5 kilograme de carne pe zi, ficatul şi rinichiul vor fi organele afectate.

Mai multe