Nucile, gustarea perfectă dintre mese
Oleaginoasele, cerealele integrale şi seminţele pot asigura cantitatea de proteine necesară organismului, în lipsa cărnii. Sunt gustoase, săţioase şi, în plus, ajută organismul să se menţină sănătos.
Oleaginoasele crude (nuci, alune, fistic, caju, migdale) au cel mai mare conţinut de antioxidanţi, deci te feresc de acţiunea radicalilor liberi şi previn distrugerea celulară. Deţin fibre şi vitamina E, ajutând la scăderea colesterolului şi reglarea glicemiei. Au şi mari cantităţi de fier, zinc şi magneziu, care previn instalarea anemiei, protejează sistemul imunitar şi întârzie progresul bolilor neurologice degenerative. “Oleaginoasele conţin acizi graşi, conţin substanţe uleioase, dar este vorba despre acele uleiuri care sunt benefice organismului. Conţin acizi omega 3 şi omega 6, care sunt benefici pentru funcţionarea inimii, nu cresc colesterolul. Sunt hrănitoare, excelente pentru o gustare.
Câteva nuci şi câteva stafide sunt excelente între mese. Ne ajută foarte mult”, spune Andreea Dragomirescu, medic nutriţionist, pentru www.perfecte.ro. Aceste alimente gustoase se numără printre cele mai complexe surse nutritive, furnizând o serie întreagă de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) şi minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Pentru a vă bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, e important să le consumaţi în forma lor cât mai naturală. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prăjite, coapte şi cu sare adaugată. Alunele prăjite în ulei sunt private de nutrienţi şi pot deveni chiar periculoase, crescând nivelul colesterolului rău.
Cerealele integrale şi seminţele (in, susan, chia, germeni de grâu, mei, cânepă) sunt surse extraordinare de carbohidraţi şi fibre. Cerealele ca grâul, secara, orzul şi ovăzul sunt una dintre cele mai economice forme de energie pentru organismul uman, dar cea mai importantă proprietate a lor rămâne aportul crescut de fibre pe care-l asigură digestiei. Tocmai de aceea, persoanele care suferă de constipaţie sau cei care vor s-o prevină se cuvine să consume regulat cereale integrale. Seminţele au un conţinut mare de vitamina E, ajută la detoxifiere, se digeră extrem de uşor, conţin o cantitate mare de proteine şi sunt recomandate chiar şi în tratamentul insomniilor.
Seminţele şi cerealele, ideale pentru mic-dejun
Nucile sunt cele mai folosite oleaginoase, mai ales în prepararea deserturilor. Dar şi migdalele, fisticul sau alunele vin şi completează foarte multe reţete de dulciuri. În schimb, seminţele şi cerealele sunt folosite îndeosebi la prepararea micului dejun sau ca gustări între mese. Însă nu uitaţi că şi oleaginoasele pot foarte bine să vă satisfacă nevoia de a mânca ceva între mesele principale. Toate acestea sunt săţioase şi, cel mai important, sănătoase.