#Exclusiv Click!

Nutriționista Codruța Pantelimon ne învață cum să nu ajungem la spital, cu toxiinfecție alimentară, pe litoral. Cum recunoaștem rapid un produs alterat?

14 iulie 2024 6:00   Sănătate
Ultima actualizare:

Ca să nu ajungem, de la bal la spital, în vacanța de pe Litoral, cu toxiinfecție alimentară, nutriționista Codruța Pantelimon ne oferă, exclusiv pentru Click!, câteva sfaturi importante. Ne învață și după ce criterii să selectăm localurile, dar și ce să conțină pachețelul copiilor, la plajă, în zilele caniculare.

„Nu recomand mâncărurile street-food în sezonul estival”

Codruța Pantelimon ne atrage atenția că, vara, din cauza temperaturilor ridicate, crește riscul de a ne îmbolnăvi de toxiinfecție alimentară:

„Atenție mare, de unde vă procurați mâncarea! Toxiinfecția alimentară este, în sezonul cald, la ea acasă. Un aliment alterat, în primul rând îl recunoști atunci când își schimbă culoarea, iar gustul este înțepător, acru.

Nu recomand mâncărurile street-food în sezonul estival. Prefer să mănânc fructe sau legume în starea lor naturala sau sub formă de suc sau pasate în cursul zilei și seara un pește sau fructe de mare cu orez sau cu paste integrale (sunt mai ușor de digerat). Bineînțeles că și acesta să fie consumat proaspăt sau congelat acasă sau în locații, la care recenzia e sfânta”, spune ea, exclusiv pentru Click!

Ce să conțină pachețelul copiilor, la plajă?

Codruța Pantelimon avertizează părinții să nu vină la plajă cu mâncăruri grele, ușor perisabile, pentru copii, ei fiind cu mult mai sensibili:

„Mare atenție la ouă, brânzeturi ușor și rapid perisabile, mezeluri. Am recomandat mămicilor să facă grisine din morcovi, castraveți, tulpină de la broccoli, flori din conopidă și bărcuțe din ardei gras, multicolor. Copiii iubesc asta! Atenție și la hidratare, dar și să îi feriți pe cei mici de razele puternice ale soarelui, mai ales la orele amiezii!”.

„Verificați toaleta localului!”

Codruța Pantelimon ne mai sfătuiește să fim foarte atenți și la locul unde alegem să mâncăm, ca să nu ne îmbolnăvim și să ne stricăm vacanța de vară, ajungând pe patul de spital, pe perfuzii, cu toxiinfecție alimentară:

„Cum aș recomanda o cantină sau o terasă la malul marii ? Simplu! Verific înainte toaleta locației respective. Dacă nu este curată, am plecat! Omul sfințește locul, iar managerul, locația respectivă! Dacă planificați o vacanță, e bine să te informezi din timp despre locația aleasă și prin recenziile celor care au fost acolo", ne-a mai spus specialista în nutriție, exclusiv pentru Click!

Mai multe