Prunele, fructele care te scapă de anemie
22 iulie 2016 21:52
Sănătate
Ultima actualizare:
Cu un gust dulce intens, prunele ne surprind cu atât de multe beneficii pentru organism, încât este foarte bine să le savurăm zilnic. Având o mare concentraţie de vitamine şi minerale, ele ajută la slăbit, vindecă unele afecţiuni, detoxifică organismul şi fac bine la frumuseţe.
- Reglează metabolismul. Din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de această problemă, cauzele fiind viaţa agitată de zi cu zi. Astfel, consumul de prune previne şi tratează, totodată, constipaţia. Graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, se stimulează tranzitul intestinal. De asemenea, conţinutul mare de apă (80%) favorizează eliminarea renală, contribuind şi la eliminarea pietrelor la rinichi sau în tratamentul infecţiilor urinare.
- Previn cancerul. Antocianina poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer. Mai mult, cantitatea mare de potasiu (peste 100 mg) al prunelor ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale.
- Conferă energie. Complexul de vitamine (A, B1, B2 şi C) şi minerale din prune le face să devină cel mai ”ieftin” tratament pentru întărirea organismului. Se elimină toxinele, se purifică ficatul, iar toate organele vitale vor primi din plin energie.
- Ţin inima sănătoasă. Pentru că nu prea au grăsimi (sub 0,2 g), prunele previn bolile de inimă. Şi colesterolul îl ţine la nivel minim, ceea ce elimină riscul de atacului de cord.
- Previn diabetul. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid. Au interzis la prune uscate persoanele care suferă deja de diabet zaharat.
- Te scapă de anemie. Datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, pruna joacă un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive. Fiecare fruct conţine 7% din aportul de vitamina C recomandat zilnic.
- Stimulează memoria. Antioxidanţii puternici din prune ajută la eliminarea celulelor deteriorate ale creierului. De aceea, este recomandat să se consume cel puţin trei prune pe zi, pentru a nu-ţi fi afectată negativ memoria.
- Recomandate la dietă. Pentru că sunt sărace în calorii, ceea ce le face tocmai bune şi în curele de slăbire. O prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi.
- Ajută la frumuseţe. În cosmetică se folosesc prunele foarte coapte. Sunt recomandate pentru tenul gras: fructele se zdrobesc şi se ţin pe faţă timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Masca poate fi combinată şi cu un albuş de ou bătut spumă, conform www.antenasatelor.ro.