Rădăcina de pătrunjel alungă alergiile

3 aprilie 2018 17:42   Sănătate
Ultima actualizare:

Prezente pe tarabe în orice sezon, rădăcinoasele aduc numai beneficii organismului. Ne întăresc imunitatea, au proprietăţi remineralizante şi tonice, de aceea este indicat să le consumăm zilnic. Iată ce aporturi aduc în organism trei dintre cele mai cunoscute legume.

  • Pătrunjelul este leguma care se remarcă printr-o veritabilă acumulare de vitamine, minerale şi alte principii active. Luptă împotriva cancerului, ţine alergiile sub control, îţi asigură oase sănătoase, echilibrează tensiunea arterială. Rădăcina de pătrunjel este şi un puternic antioxidant. Ea are capacitatea de a stopa procesele de îmbătrânire a ţesuturilor, previne sclerozarea vaselor de sânge şi ajută la relansarea activităţii hormonale. Prin consumul de pătrunjel veţi reuşi să eliminaţi toxinele din organism, deoarece se remarcă rolul său de stimulent al fibrelor musculare, intestinale, urinare, biliare şi uterine. Pătrunjelul conţine: 85% apă, 3% proteine, 6% hidraţi de carbon, ulei volatil, o serie de substante minerale (Na, K, Ca, P, Fe), microelemente (I, Mg, Mn, S, Cu) şi vitamine (A, B, B2, C). 
  • Ţelina e bogată în vitamine şi minerale. Este indicată în stimularea digestiei, în anumite tulburări ale stomacului, în afecţiunile pancreasului şi ficatului. Ţelina conţine ftalide, substanţe care au efect anticonvulsiv şi tranchilizant, astfel că reglează tensiunea arterială şi e bună în stările de stres şi anxietate. De asemenea, consumul de ţelină duce la tonifierea organismului şi a sistemului nervos, dar şi la tonifierea glandulară. Ţelina poate duce la scăderea temperaturii corpului în cursul unor stări febrile. Ea favorizează digestia, provoacă eliminarea gazelor intestinale, elimină toxinele din organism, scade glucoza în sânge şi tensiunea arterială. Iată compoziţia ţelinei: 83% apă, 1% proteine, 5% hidraţi de carbon, o serie de săruri minerale (Na, K, Ca, P, Fe) şi vitamine (A 2, B, B2, C).
  • Păstârnacul este deosebit de gustos, aromat şi dulceag, dar şi bogat în nutrienţi, fibre, vitamine şi minerale. Are proprietăţi diuretice, depurative, ajută la eliminarea toxinelor din organism, vindecă reumatismul şi reglează ciclul menstrual. E recomandat în curele de slăbit, este util în tratarea şi combaterea anemiei şi asteniei. Păstârnacul curăţă sângele, drenează ficatul şi rinichii, e tonic pentru inimă şi plămâni. Sucul de păstârnac reglează digestia, măreşte apetitul, are acţiune expectorantă şi diuretică, analgezică, tonifiantă, este indicat în tratamentul afecţiunilor cardiace şi în nevroze. Calmează durerile provocate de colicile renale şi hepatice şi are efect afrodiziac. Păstârnacul conţine: 83% apă, 1,40% proteine,  0,38% grăsimi, 8-10% hidraţi de carbon, 3,5% fibre, săruri minerale (K) şi o serie de vitamine (A, B, C).

Mai multe