Rejuvenarea vaginală, un subiect tabu în România, dar la mare cerere. Avantaje și dezavantaje

29 august 2024 9:51   Sănătate
Ultima actualizare:

Discuțiile despre sănătatea și bunăstarea femeilor devin tot mai deschise și mai transparente. Însă, un subiect rămâne, totuși, încă tabu în România: rejuvenarea vaginală. În timp ce în Statele Unite această procedură este deja o normalitate și o alegere frecvent discutată între femei și medicii lor, la noi, subiectul continuă să fie învăluit într-o aură de discreție și prejudecăți. Pentru a afla mai multe despre această intervenție și despre beneficiile pe care le poate aduce, am stat de vorbă cu dr. Ioana Drăgan, medic specialist în obstetrică-ginecologie, care ne-a explicat ce presupune rejuvenarea vaginală și de ce ar trebui să renunțăm la tăcerea din jurul acestui subiect.

Este o procedură care a câștigat teren pe la sfârșitul secolului 20, pe măsură ce chirurgia cosmetică a devenit mai mainstream. "Tehnicile de rejuvenare vaginală sunt menite să îmbunătățească atât aspectul, cât și funcția organelor genitale feminine. Termenul acoperă proceduri chirurgicale precum labioplastia și vaginoplastia, dar și metode non-chirurgicale care implică tratamente cu laser, injectări de acid hialuronic, mezoterapie și terapia PRP (plasmă bogată în trombocite), fiecare având avantaje și dezavantaje specifice", explică dr. Ioana Drăgan.

Odată cu “explozia” platformelor social media, a crescut și cererea acestor proceduri din diferiți factori pe care ni i-a explicat dr. Ioana Drăgan:

- motive cosmetice: multe femei caută rejuvenare vaginală pentru a îmbunătăți aspectul estetic al organelor genitale, sporind încrederea în sine și confortul, mai ales după naștere

- îmbunătățiri funcționale: procedurile au adesea scopul de a restabili strâmtorarea vaginală, de a îmbunătăți satisfacția sexuală și de a aborda probleme precum incontinența urinară

- deschiderea crescută față de sănătatea sexuală feminină joacă și ea un rol important. Femeile sunt din ce în ce mai deschise să discute despre problemele intime și să caute soluții pentru îmbunătățirea calității vieții lor

- influența celebrităților: recomandările și discuțiile despre rejuvenarea vaginală în media au contribuit la creșterea popularității și normalizării acestor proceduri.

Avantaje:

  • Îmbunătățirea estetică: Aspectul îmbunătățit al labiilor și zonei vaginale.
  • Beneficii funcționale: Strâmtorarea crescută a vaginului, lubrifierea îmbunătățită, reducerea incontinenței urinare de efort și sporirea plăcerii sexuale.
  • Opțiuni minim invazive: Tratamente non-chirurgicale, cum ar fi laserul și radiofrecvența, reprezintă proceduri rapide cu timp minim de recuperare și rezultate foarte bune pe perioade medii de timp. 

Dezavantaje:

  • Riscuri chirurgicale: Durere, infecție, cicatrici și complicații legate de anestezie.
  • Rezultate variabile: Rezultatele individuale pot varia în funcție de caracteristicele individuale ale pacientului, despre cât de de severă este condiția, de existența unei patologii conexe și nu în ultimul rând de așteptările pacientului!
  • Costuri: Aceste proceduri pot fi costisitoare având în vedere că intervențiile chirurgicale se realizează adesea în săli de operații cu servicii de anestezie ceea ce crește din start costul lor, putând să vorbim aici de câteva mii de euro. Procedurile minim invazive, pe de altă parte, au cost mai redus decât cele invazive, perioada mult mai scurtă de recuperare și un risc de complicații minim. Beneficiul major al intervențiilor minim invazive de estetică ginecologică este că ele au și rol preventiv, astfel încât, făcute din timp, pentru cazurile ușoare, previn și tratează condițiile medicale înainte ca acestea să devină severe, amânând sau chiar anulând necesitatea chirurgiei reparatorii.

"Eu susțin aceste proceduri care pot aduce un aport important în calitatea vieții unei femei. Am multe paciente care ajung în cabinetul meu pentru proceduri de  rejuvenare vaginală, cele mai multe dintre ele optând pentru injectarea de PRP în zona vulvară și/sau vaginală, dar și pentru LASER CO2 fracționat", adaugă dr. Ioana Drăgan.

"Cu siguranță rejuvenarea vaginală continuă să evolueze odată cu progresele tehnologice în domeniul medical, oferind femeilor atât opțiuni chirurgicale, cât și non-chirurgicale pentru a-și aborda preocupările estetice și funcționale. Important este să facem alegeri pentru noi, gândindu-ne la ceea ce ne face pe noi să ne simțim bine, căutând și ascultând sfatul medicului", conchide Drăgan.

Mai multe