Sucurile naturale, cură de vitamine
Între mesele îmbelşugate de Crăciun şi petrecerea de Anul Nou, trebuie să-i dăm o pauză şi organismului. Cel mai indicat e să consumăm cât mai multe sucuri naturale, din fructe şi legume, pentru a ne curăţa de toxine şi a ne vitaminiza.
Ce conţin aceste licori?
Sucurile naturale sunt cel mai bun medicament pentru refacerea, regenerarea sau vitaminizarea organismului. Sucurile de fructe au virtuţi purificatoare. Dacă puneţi mai mult de 3 feluri şi sunt bine coapte, ele furnizează organismului minerale, vitamine şi toate glucidele de care acesta are nevoie. Sucurile de legume sunt regeneratoare şi îmbunătăţesc metabolismul. Ele conţin toţi aminoacizii, mineralele, sărurile, enzimele şi vitaminele necesare. Un sfat pentru ambele feluri de sucuri: la extragerea sucului, este esenţial ca fibrele să fie complet strivite, pentru ca elementele vitale să treacă în lichid.
Cele mai folosite sucuri
Dintre sucurile de legume recomandate pentru regenerarea organismului, cele mai folosite şi cu efectele cele mai puternice sunt cele de morcovi, de sfeclă roşie, de pătrunjel, de ţelină şi de varză. În ceea ce priveşte fructele, este important să ştim cum să le combinăm, pentru a evita balonarea, indigestia, refluxul gastric. Astfel, fructele dulci se pot combina cu cele sub-acide, iar cele acide pot fi combinate doar cu cele sub-acide. Fructele dulci sunt prunele, strugurii, bananele, cireşele, perele; fructele sub-acide: merele, caisele, fructele de pădure, mango, nectarinele, papaya, piersicile; fructele acide: merele acre, afinele, grapefruitul, strugurii acri, lămâile, portocalele, ananasul, prunele acre, rodiile, kiwi, căpşunele.
Cum să preparaţi şi să consumaţi sucurile
În primul rând, specialiştii spun că trebuie să evităm combinarea sucurilor de legume cu cele de fructe. Pe lângă faptul că nu e indicat să le consumăm împreună, ele trebuie băute pe stomacul gol, întrucât au mai multe efecte benefice pentru organism. La începutul curei de detoxifiere, vă puteţi aştepta la câteva efecte adverse, precum senzaţia de greaţă, de leşin sau insomnie, însă acestea trec repede. Sucurile se pot păstra la rece şi în sticle 12 ore.