Ţelina te apără de răcelile de sezon

21 aprilie 2015 21:29   Sănătate
Ultima actualizare:

Sănătoasă de la rădăcină până la seminţe!

Uşor de digerat, ţelina scade tensiunea arterială, detoxifică organismul, este un excelent aliat în diete şi reglează disfuncţiile hormonale.

  • E o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive. Conţine vitaminele C, K, B, precum şi potasiu, acid folic şi fibre. În trecut, în combinaţie cu miezul de nucă, ţelina era folosită pe post de afrodiziac, conform www.alegesanatos.ro.
  • Te ajută să slăbeşti. Ţelina e un aliment bun pentru persoanele care doresc să piardă în greutate, întrucât conţine puţine calorii (100 g de rădăcină conţin 40 de calorii, adică de două ori mai puţin decât aceeaşi cantitate de cartofi).
  • Sursă importantă de vitamina K. O ceaşcă de ţelină conţine 37% din doza zilnică recomandată de vitamina K, ceea ce contribuie la o coagulare normală a sângelui. Această vitamină participă inclusiv la consolidarea structurilor osoase.
  • Reglează cantitatea de zahăr şi de colesterol din organism, fiind bogată în fibre solubile. Acestea ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea nivelului de „colesterol rău”.
  • Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. E dovedit faptul că gustul şi aroma ţelinei reduc tensiunea arterială. 
Mai multe