Ți-ai pierdut vocea? Iată remediile prin care o poți recăpăta în cel mai scurt timp

14 ianuarie 2025 3:00   Sănătate

Odată inflamat laringele, principalul simptom este pierderea vocii. Evitarea vorbirii şi a alimentelor iritative, dar şi utilizarea medicamentelor prescrise de medic pot ajuta la ameliorarea disconfortului şi la recăpătarea vocii.

Repaos vocal

Când o persoană se confruntă cu laringita este esenţial să evite să îşi folosească vocea. Inflamaţia şi iritatia vor dispărea mai repede dacă persoana afectată nu va vorbi o perioadă de timp, până când mucoasa de la nivelul laringelui s-a refăcut complet. 

Evitarea iritanţilor

 Dacă persoana afectată este fumătoare, pe perioada refacerii este interzis acest viciu, deoarece fumul de ţigară irită laringele şi poate întârzia vindecarea. Ar trebui evitat inclusiv alcoolul, deoarece este iritant şi poate provoca deshidratarea. În plus, trebuie evitate mediile uscate şi prăfuite.

Consumul de lichide

Persoanele cu laringită trebuie să consume cât mai multe lichide pentru a evita deshidratarea. Apa este cea mai bună opţiune, însă se pot consuma şi ceaiuri calde. Acestea ameliorează senzaţia de durere din gât, calmează zonele iritate şi oferă lichide organismului. Este recomandat să se evite băuturile cofeinizate, precum cafeaua sau ceaiul negru.

Medicaţia

Administrarea medicamentelor fără prescripţie poate ajuta la ameliorarea disconfortului şi simptomelor asociate laringitei acute. Totuşi, nu trebuie exagerat consumul medicamentelor, sfatul medicului fiind necesar atunci când simptomele persistă.

Utilizarea unui umidificator

 Folosirea unui umidificator de aer este benefică pentru cei care au laringită, mai ales pe parcursul nopţii. Umiditatea produsă de aparat va calma durerea de la nivelul căilor respiratorii şi poate ajuta la vindecarea laringitei. 

Utilizarea aburului

Inhalarea de abur duce la creşterea umidităţii de la nivelul căilor respiratorii şi ajută la eliminarea mucusului şi secreţiilor. Un mod simplu şi eficient de a utiliza aburul este prin realizarea unei băi fierbinţi. Folosirea uleiurilor esenţiale, cum ar fi cele de ghimbir sau lămâie, poate ajuta la calmarea iritaţiei de la nivelul laringelui. De asemenea, se poate inhala abur şi dintr-un bol cu apă fierbinte.

Gargară cu apă sărată

Multe persoane fac gargară cu apă călduţă şi sărată pentru a ameliora simptomele produse de laringită. În plus, sarea ajută la vindecarea ţesuturilor iritate. Se recomandă să se adauge o linguriţă de sare într-un pahar cu apă călduţă şi să se facă gargară de câteva ori pe zi până când simptomele dispar.

Consumul de ghimbir

 Ghimbirul poate ajuta la suprimarea tusei iritante ce poate să apară în cazul laringitei. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea congestiei şi la calmarea durerii de la nivelul gâtului. Se poate consuma în preparate culinare, în ceaiuri sau supe.

Consumul de usturoi

Cercetările sugerează că usturoiul are proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Prin urmare, consumul de usturoi poate ajuta la prevenirea unor infecţii ale căilor respiratorii superioare, conform sfatulmedicului.ro.

Mai multe