Transfuziile cu sânge „tânăr" ar putea fi încetini îmbătrânirea. Concluziile uimitoare ale unui studiu făcut recent

10 septembrie 2023 16:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Transfuziile cu sânge „tânăr" pot încetini procesul de îmbătrânire şi ar putea ajuta adulţii în vârstă să trăiască mai mult, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universității Duke (SUA).

Ce a demonstrat studiul

Alăturarea sistemelor circulatorii ale unui şoarece tânăr şi ale unuia bătrân poate întârzia îmbătrânirea la nivel celular şi poate prelungi durata de viaţă a celui mai în vârstă cu până la 10 procente, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke. Aceștia au descoperit că efectele anti-îmbătrânire durează mai mult cu cât sistemele circulatorii ale animalelor au fost combinate mai mult timp, scrie Digi24.ro.

Studiul, publicat în Nature Aging, indică faptul că indivizii mai tineri pot poseda componente specifice în sânge care contribuie la vitalitate. Dacă sunt identificaţi, aceşti factori ar putea deschide calea pentru tratamente care să accelereze vindecarea, să întinerească organismul şi, potenţial, să prelungească viața.  

Ce spun specialiștii

„Aceasta este prima dovadă că procesul, numit parabioză heterocronică, poate încetini ritmul de îmbătrânire, care este asociat cu prelungirea duratei de viaţă şi a sănătăţii”, spune dr. James White, autorul principal al studiului şi profesor asistent la departamentele de medicină şi biologie celulară de la facultatea de medicină a Universităţii Duke şi la Centrul de Îmbătrânire Duke. 

În ce a constat experimentul

Anterior, cercetările de la Duke şi de la alte instituţii au demonstrat efecte anti-îmbătrânire la şoarecii mai bătrâni la trei săptămâni de partajare a circulaţiei cu şoarecii mai tineri. Aceşti şoareci mai în vârstă au prezentat o activitate sporită, iar ţesuturile lor au dat semne de întinerire.

„Ideea a fost că dacă am observat aceste efecte anti-îmbătrânire în doar trei săptămâni de parabioză, ce s-ar putea întâmpla dacă mărim acest interval la 12 săptămâni, care ar reprezenta aproximativ 10% din durata de viaţă a unui şoarece de trei ani" spune doctorul White. Experimentul a utilizat şoareci tineri de patru luni şi şoareci mai în vârstă de doi ani.

După constatările recentului studiu, doctorul White a subliniat că obiectivul experimentului nu a fost acela de a sugera schimbul de sânge pe termen lung între oameni tineri şi bătrâni.„Cercetarea noastră indică necesitatea de a explora ce factori din circulaţia sângelui tânăr provoacă acest fenomen anti-îmbătrânire”, notează doctorul White.

Mai multe