Uite ce alimente acoperă carențele de vitamine

4 ianuarie 2017 20:38   Sănătate
Ultima actualizare:

Frigul nu ne provoacă doar disconfort, ci ne ”consumă” și depozitele de vitamine. Organismul devine mai vulnerabil în fața gripei și răcelii, de aceea este foarte important să ne întărim sistemul imunitar cu ajutorul alimentației sănătoase.

Aflați ce e bine să mâncați pentru a acoperi carențele de vitamine. 

  • Vitamina E. Dacă organismului îi lipsește vitamina E, atunci sunt afectați mușchii, sistemul nervos și circular. Regimul alimentar trebuie să conțină țelină, spanac, morcovi, pătrunjel, soia, ciuperci, pește, cereale integrale.
  • Acidul folic. În special femeile însărcinate sau care alăptează au mare nevoie de acid folic. Carența acestuia provoacă insuficiențe gastrice și tulburări hepatice. Alimentele bogate în acid folic sunt ficatul, carnea, peștele, vinetele, spanacul, urzicile, conform www.alegesanatos.ro.
  • Vitamina A. Dacă organismul duce lipsă de vitamina A, atunci este posibil să apară probleme oftalmologice sau epiteliale. Surse importante de vitamina A sunt conopida, roșiile, ficatul, gălbenușul de ou, peștele, broccoli, morcovii, laptele, brânza etc.
  • Vitamine din complexul B. Lipsa acestora din corp se manifestă prin oboseală musculară, slăbiciune, tulburări mentale, iritabilitate, depresie, insomnie, etc. Surse importante de vitamina B sunt nucile, semințele, cerealele integrale, fasolea, mazărea, lintea.
  • Vitamina C. Carența de vitamina C produce oboseală, dureri articulare, carii dentare, etc. Cele mai bune surse de vitamina C sunt coacăzele, căpșunile, citricele, ardeiul roșu și verde, varza, conopida, roșiile și spanacul.
  • Vitamina D. Lipsa vitaminei D în organism favorizează apariția rahitismului. Alte manifestări care apar pe deficit de vitamina D sunt spasmofilia, problemele stomatologice și decalcifierea oaselor. Alimentația trebuie să fie bogată în pește, ficat, gălbenuș de ou, lactate.
Mai multe