Uite cum poţi lupta împotriva inflamaţiei!

10 octombrie 2015 23:20   Sănătate
Ultima actualizare:

Considerată inamicul numărul 1 al organismului, inflamaţia este substratul îmbolnăvirilor şi al slăbirii imunităţii, iar reacţiile negative pot merge în mai multe direcţii. Aceste infecţii pot fi combătute în primul rând prin intermediul alimentaţiei.

Nivelul ridicat de stres, alergiile alimentare, poluarea şi alimentaţia nesănătoasă ne predispun la tot felul de boli. Inflamaţia este felul în care sistemul imunitar reacţionează la agenţii externi care provoacă infecţii în organism. Este foarte periculoasă, întrucât favorizează apariţia cancerului şi a bolilor autoimune. Poţi lupta împotriva inflamaţiei consumând alimente sănătoase, care au proprietăţi antiinflamatoare:

Legumele cu frunze verzi

Spanacul, varza kale şi salata verde ar trebui consumate cat mai des, deoarece sunt bogate în flavonoizi. Aceştia ajută la refacerea celulelor şi previn inflamaţia. Mai mult, vitaminele A, C şi K conţinute de aceste legume protejează împotriva stresului oxidativ. 

Nucile

Mineralele conţinute de nuci: mangan, fier, cupru, potasiu, magneziu, zinc şi selenium au rol antiinflamator şi efect anticancerigen. Bogate în acizi graşi omega 3 şi minerale esenţiale, ele sunt hrană pentru creier, fiind recomandate pentru reducerea inflamaţiei în corp. 

Uleiul de măsline extravirgin

Alimentul preferat al popoarelor mediteraneene şi, totodată, secretul longevităţii acestora, uleiul de măsline extravirgin e o sursă excelentă de polifenoli şi grăsimi mononesaturate, ceea ce îl face un puternic aliat împotriva inflamaţiei.  

Somonul sălbatic

Împreună cu sardinele şi macroul, somonul sălbatic luptă împotriva inflamaţiei, a bolilor de inimă şi a cancerului. Şi fac acest lucru datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega 3 şi omega 6.  

Seminţele de in, cânepă şi chia

Bogate în acizi graşi omega 3, antioxidanţi, fibre, proteine şi minerale esenţiale, aceste seminţe ajută la reglarea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Ele pot fi adăugate în smoothie-uri, produse de panificaţie şi presărate peste salate, conform www.alegesanatos.

Şi ceaiurile te pot vindeca

Plantele medicinale au o putere vindecătoare chiar mai mare decât a multor medicamente de sinteză. Unele au efect antiinflamator, antimicrobian, antibiotic şi se pot administra sub formă de ceai. Spre exemplu, în loc de aspirină, poţi bea un ceai de salcie. Conţine în mod natural acid salicilic şi scade durerea. Ghimbirul e un alt antiinflamator natural foarte puternic, care combate infecţiile respiratorii şi întăreşte imunitatea. Se consumă sub formă de ceai, pudră, tinctură, sau proaspăt. Ceaiul verde are şi el efect antiinflamator, graţie conţinutului bogat în flavonoizi. 

Mai multe