Usturoiul și ceapa verde, nelipsite din farfurie

8 aprilie 2022 10:35   Sănătate

În sezonul verdețurilor pline de vitamine și minerale, ceapa și usturoiul verde nu trebuie să vă lipsească din farfurie. Dau gust mâncărurilor, dar pot fi, în același timp, și un medicament naturist pentru multe afecțiuni. 

„Usturoiul verde conține vitamina K, vitamina A, vitamina C, Vitamina B9, vitamina B6, mangan şi fier. Nu lipsește alicina, un compus de sulf care îi oferă mirosul specific. Ceapa verde conține vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu, alicină, clorofilă și cvercitină (antioxidant). Așadar, multe dintre vitaminele, mineralele și antioxidanții din aceste două legume coincid, ceea ce le face la fel de eficiente.”, explică dr. Claudia MArin, medic specialist gastroenterolog. 

Inimă

Ambele legume reduc riscul de boli coronariene și cardiovasculare, țin sub control tensiunea arterială și favorizează circulația sângelui. În ciuda mirosului neplăcut, alicina stimulează oxidul nitric, un compus vasodilatator, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Tot alicina inhibă enzima hepatică necesară pentru sinteza de colesterol. În plus, usturoiul conţine mangan, un mineral care acționează în favoarea colesterolului bun, în timp ce absoarbe excesul de colesterol şi îl transportă la nivelul ficatului.

Sistem imunitar

Usturoiul în special, dar și ceapa, susțin bariera naturală de apărare a organismului, favorizând reducerea inflamațiilor, a infecțiilor și dezvoltarea celulelor sănătoase.

Proprietăți antibacteriene

Ceapa și usturoiul acționează ca un antibiotic natural. Favorizează vindecarea infecțiilor de la nivelul tractului digestiv dar și de la nivel general, a întregului organism.

Sursă de fier

100 de grame de usturoi verde ne asigură 12% din doza zilnică recomandată de fier. În plus, conține și substanțe care favorizează absorbția acestuia în organism. Pentru persoanele anemice, usturoiul verde poate fi un remediu natural foarte eficient.

Scade glicemia

Nu în ultimul rând, un beneficiu pentru diabetici: cromul. Aflat într-o concentrație mai mare în ceapa verde, acesta are capacitatea de a regla nivelul de zahar din sânge, prin urmare poate ține sub control fluctuațiile glicemiei, conform doc.ro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe