Varza roşie, inamicul infecţiilor
Varza roşie o întrece în beneficii pe sora sa albă. Conţine de câteva ori mai multe vitamine, iar pigmenţii care îi dau culoarea roşie-violacee sunt un adevărat inamic al infecţiilor, dar şi al afecţiunilor tumorale sau al bolilor degenerative. Trebuie consumată cât mai proaspătă şi în stare crudă sau murată!
Stimulează sistemul imunitar şi alungă răcelilePentru că este bogată în antioxidanţi, varza roşie poate preveni răcelile, infecţiie bronşice şi pulmonare. În caz de febră, sucul obţinut din ea îţi este de mare ajutor. Datorită cantităţii mari de vitamina C, această legumă ajută inima şi sistemul cardiovascular să facă faţă febrei, stimulând sistemul imunitar. De asemenea, foarte important de precizat este că unii compuşi din varza roşie împiedică transportul colesterolului către vasele de sânge şi către ţesuturi.
Alungă oboseala şi tratează ulcerul
Varza roşie conţine substanţe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, care intensifică procesele de regenerare din organism, fiind astfel un remediu naturist împotriva stresului şi oboselii. Pentru tratarea ulcerului, se recomandă sucul de varză roşie, deoarece conţine glutamină, un aminoacid esenţial pentru buna funcţionare a organismului.
Are proprietăţi diuretice
Este un aliat de nădejde în curele de slăbire datorită proprietăţilor diuretice. Cu un conţinut caloric scăzut, reglează digestia şi ajută în procesul de pierdere a greutăţii. În plus, este un remediu excelent împotriva constipaţiei, iar zeama de varză consumată regulat elimină în mod eficient toxinele, conform www.alegesanatos.ro.
Tratează durerile reumatice
Administrată extern, sub formă de comprese, este un remediu excelent în tratarea durerilor reumatice. Este foarte simplu de aplicat: foile de varză se zdrobesc pe o planşetă de lemn şi apoi se pun direct pe locul afectat, unde vor fi înfăşurate cu un tifon subţire, aşa încât să nu cadă. În general, o aplicaţie externă cu varză se face vreme de 2-4 ore pe zi, după care zona tratată se lasă să se usuce la aer. De regulă, varza roşie folosită extern are efecte antiinflamatoare şi antialergice mai puternice decât cea albă.
Previne cancerul şi bolile ficatului
Varza murată, la fel ca toate alimentele fermentate, este o sursă extraordinară de probiotice. Studiile arată că persoanele care o consumă frecvent au un risc mai mic de a suferi de cancer. Dacă o consumaţi crudă, sub formă de salată, aveţi toate şansele să nu dezvoltaţi vreo boală de ficat. Dacă deja sunteţi suferinzi, varza roşie crudă are un rol important şi în tratarea acestor boli. Mai mult, o cură cu suc proaspăt de varză roşie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea dezvoltării tumorilor cancerigene. Această acţiune antitumorală se datorează pigmenţilor pe care îi conţine.