Îl iubește-o țară întreagă, dar nimeni ca nepoții! Ducu Bertzi, dezvăluiri de suflet din sânul familiei

13 iulie 2022 13:45   Interviurile Click!
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai îndrăgiți folkisti din vechea generație se pregătește să își serbeze ziua de naștere în luna septembrie, însă până atunci are o mulțime de planuri. Ducu Bertzi (66 de ani), căci despre el este vorba, ne-a vorbit în exclusivitate despre următoarea perioadă, în interviul de mai jos.

Click: Este o vara fierbinte, aveți multe concerte. Cum vă pregătiți? Știm că pe 16 iulie cântați la Mango Festival din Chitila.

Ducu Bertzi: Sunt într-o continuă pregătire, am câte 3-4 spectacole în fiecare săptămână, așa că mai multă pregătire decât asta… nu există.

S-a deschis sezonul spectacolelor și sunt multe festivaluri, nu-i așa?

Sunt foarte multe festivaluri folk, da, și spectacole, evenimente, iar lucrul ăsta este îmbucurător că se întâmplă peste tot în țară. Înainte dacă erau câteva pe ici pe colo. Dar acum sunt și lucrul acesta este bun.

Nu rata: Matilda Pascal-Cojocăriţa şi Ducu Bertzi au cu ce se mândri! Ce frumoși sunt nepoții artiștilor

Sâmbătă veți concerta la Chitila, ați mai cântat acolo?

Da, am mai fost, însă festivalul ăsta este la prima ediție. Îi felicit că s-au gândit să facă un festival într-o zonă specială, în parcul dendrologic. N-am cântat în parc, dar concerte am avut iarna de sărbători. Întotdeauna organizarea a fost foarte bună la Chitila și am fost plăcut impresionat de modul în care organizatorii de la primărie, dar și alte persoane, aveau grijă de cele mai mici amănunte ca totul să iasă foarte bine. Mi-a plăcut lucrul acesta și m-au chemat și anul trecut în iarnă dar n-am putut să ajung pentru că eram prin alte părți prin țară. O să cântăm și la iarnă la Chitila.

Pe afiș este un slogan: „folk și muzică bună”. Cântați mereu aceleași piese în spectacole?

Le mai schimb, dar sunt câteva piese pe care le cânt mereu, care sunt la capitolul obligatorii. Adică un recital fără „Floare de colț" și „M-am îndrăgostit numai de ea" nu se poate, este clar, este verificată treaba asta.

În rest nu stau să număr câte piese cânt, recitalul depinde foarte mult de public, de ce se dorește să asculte publicul. Niciodată nu fac un playlist dinainte. Pot să încep cu altceva și la mijloc, când simt că este nevoie, cânt altceva. Mă adaptez din mers, cum se spune. De aceea nu am un număr de piese stabilite. Sunt și bisuri. Întotdeauna am făcut așa și experiența îmi arată că e bine să te armonizezi cu publicul în totalitate.

Sunt fani care vă urmăresc la concerte, care vin să vă vadă peste tot?

Sunt, dar în funcție de zone. Când am fost în Ardeal, au venit la Sibiu, Cluj, Baia Mare. Sunt mulți, un grup care se regăsește mereu și câteodată sunt mirat când văd că lipsesc de la concert. Și mă gândesc unde or fi, cum au pierdut concertul. Sunt și fani ai altor colegi de-ai mei.

Citește și: Ducu Bertzi, la Imperiul Leilor, pentru a-și susține nepoata. Propunerea inedită făcută de Sebastian Dobrincu și Cristina Bâtlan

Printre fanii Ducu Bertzi se află și copiii dumneavoastră?

Și copii, Maura și Rareș, dar mai ales nepoții, acum că am trecut și la faza cu nepoții. Am fată și băiat, pe ea o cheamă Iza, face opt ani în toamnă, iar pe băiat îl cheamă Dominic și a făcut șase ani. Fata când era mai mică ii spunea mamei ei că eu am scris cântecul "Floare de colț" pentru ea. Știu piesele, le cântă, le ascultă în mașină. Au voce, dar de copiii… nu știu dacă vor face muzică.

În septembrie va fi ziua dumneavoastră, vrem să știm dacă v-ați gândit la ce faceți atunci.

Nu, până atunci am multe lucruri pe cap, și atât de multe deplasări care trebuie organizate în cel mai mic amănunt că să iasă bine, chiar foarte bine. Până pe 21 septembrie am două festivaluri de care mă ocup, cel de la Vama Buzăului, la sfârșitul lunii iulie, pe 30- 31 iulie și în august am festivalul meu, „Floare de colț”, de la Sighetul Marmației, din orașul meu care este la a zecea ediție deja. Trebuie să mă ocup de ele plus celelalte concerte pe care le am. Iar până în septembrie la ziua mea sunt multe concerte.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe