Ce este certificatul energetic pentru clădiri și când este nevoie să soliciți un astfel de document?

9 iunie 2022 8:57   Advertoriale
Ultima actualizare:

Certificatul energetic este un document legal prin care se arată performanța energetică a unui imobil sau a unei locuințe. În document este precizată cantitatea de energie consumată de către diferitele echipamente și consumatori casnici. Sunt de asemenea menționate consumul de energie primară și finală, dar și cantitatea de dioxid de carbon emisă.

Acest tip de act este eliberat de către un evaluator energetic atestat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și care realizează o analiză energetică a consumatorilor aflați într-un imobil sau locuință. Principalii consumatori testați sunt instalațiile de încălzire, de iluminat, de oferire a apei calde sau de climatizare.

În urma evaluării, clădirea sau locuința va fi încadrată într-una din clasele energetice oficiale, notate cu litere de la A (consum mediu de 125 kWh/m2/an) la G (consum mediu peste 820 kWh/m2/an) și marcate în culori, de la verde (eficiență ridicată) la roșu (eficiență foarte scăzută). Pe certificat mai este prezentă și o notă energetică, cuprinsă între 1 (cea mai slabă eficiență) și 100 (eficiență ridicată).

Un certificat energetic conține de asemenea și câteva măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și de creștere a utilizării resurselor regenerabile de energie.

Când este nevoie de solicitarea unui certificat energetic și unde găsești auditori?

Acest act este obligatoriu atunci când se realizează orice tip de tranzacție imobiliară, atunci când o clădire sau locuință se construiește, se vinde, se închiriază sau se renovează prin izolare termică

sau schimbare majoră a unor instalații ce depășesc 25% din valoarea impozitului imobilului sau apartamentului. În lipsa acestui certificat, contractul este declarat nul.

Există câteva excepții de clădiri care nu au nevoie de eliberarea unui certificat energetic. Acestea sunt: monumentele protejate, lăcașurile de cult, clădirile rezidențiale care sunt utilizate mai puțin de 4 luni pe an și construcțiile cu o suprafață mai mică de 50 m2. Obligativitatea acestui document este stipulată în legea nr. 59 din 2013 și vine ca urmare a alinierii statului român la cerințele Uniunii Europene.

Pentru a evalua capacitatea energetică a unui imobil sau a unei clădiri, poți căuta online firme specializate sau auditori autorizați. Aceștia din urmă sunt încadrați în două clase profesionale, notate I și II. Cei din prima clasă sunt autorizați să evalueze toate tipurile de construcții, inclusiv hale industriale, spații comerciale, săli de sport sau clădiri de birouri. Atunci când dorești un certificat energetic pentru un apartament sau o casă (locuințe unifamiliale) poți să apelezi și la un auditor de gradul al II-a.

Cum se desfășoară evaluarea energetică a unui imobil sau a unui apartament?

După ce alegi auditorul pentru evaluare, este nevoie să pregătești câteva documente, care îl vor ajuta pe acesta să evalueze mai eficient și mai repede spațiul. Aceste documente sunt: actul de proprietate, din care să reiasă anul construcției, schița apartamentului sau planul cadastral al imobilului, planuri și o descriere a instalațiilor consumatoare de energie și consumul anual al acestora. Pentru clădiri se cere cartea tehnică a construcției.

Evaluatorul realizează un tur al apartamentului în care înregistrează toți consumatorii de energie, evaluează materialele de construcții utilizate, observă dacă există termoizolații și studiază documentele echipamentelor termice din casă sau din clădire.

Pe certificat sunt prezente clasa de consum energetic (notată cu o literă de la A la G și culorile mai sus menționate), nota energetică, indicele de emisii de CO2 și eventuale recomandări pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Costul acestuia este accesibil însă depinde de tipul de imobil sau de locuință (garsonieră, apartamente cu 2, 3 sau 4+ camere).

Certificatul energetic pentru case și apartamente se eliberează de obicei în 24-48 de ore după evaluare, dar poate dura mai mult în cazul clădirilor cu suprafețe mai mari.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe