Uite ce este certificatul energetic şi când avem nevoie de el
Vânzarae sau închiruerea unei locuinţe sau clădiri nu se mai poate face legal decât dacă proprietarul deţine certificatul de performanţă energetică. Ing. Marina Bălan, auditor energetic atestat în cadrul firmei ViaCasa, ne spune tot ce trebuie să ştim despre acest document.
Certificatul energetic cuprinde informaţii despre eficienţa energetică a unei clădiri, respectiv cantitatea de energie pe care o consumăm prin încălzirea, iluminarea şi producerea apei calde menajere într-o clădire sau într-un apartament. Analiza şi calculele specifice determinării consumului de energie al unei clădiri sau apartament făcute de către un specialist numit auditor energetic, sunt incluse într-un document oficial denumit Certificat de performanţă energetică. Acest act defineşte doi indici principali: clasa energetică – de la A (cea mai eficientă) până la G şi nota energetică (între 1 şi 100, unde nota mai mare este mai bună).
Certificarea energetică a unei clădiri presupune analiza şi calculele consumului de energie în funcţie de caracteristicile clădirii dintre care una dintre cele mai important este nivelul de izolare termică a acesteia faţă de exterior şi faţă de sol. Atât prin ferestre cât şi pereţi sau terasa clădirii se pierde căldura din interior prin neeşanteităţi sau din cauza nivelului redus de izolare termică asigurat cu materiale învechite sau depreciate (cum este cazul pereţilor umezi sau a terasei stricate).
Cum se obţine şi cât costă certificatul energetic? Acest document este întocmit şi parafat de către un specialist auditor energetic, atestat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Lista auditorilor energetici atestaţi, care cuprinde şi datele de contact ale acestora, se află pe site-ul MDRAP, ca şi pe site-ul Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.
De ce acte ai nevoie?În vederea analizei şi calculelor, auditorului trebuie să i se pună la dispoziţie următoarele documente: - Actul de proprietate sau extrasul de carte funciară;- Fişa cadastrală sau releveul apartamentului/casei/clădirii.Auditorului energetic trebuie să i se permită inspectarea clădirii şi trebuie să i se pună la dispoziţie date privind caracteristicile echipamentelor de încălzire, ale conductelor de încălzire şi apă caldă menajeră, a contorizării energiei termice, precum şi date despre starea pereţilor exteriori, a terasei sau acoperişului, a ferestrelor şi altele.
Cât costă un certificat energetic?Costul unei certificări energetice variază în funcţie de suprafaţa apartamentului sau suprafaţa şi destinaţia clădirii. De exemplu, costul variază între 500 lei pentru un apartament cu două camere şi 700 lei pentru un apartament cu patru camere. În acelaşi timp, pe piaţa liberă a serviciilor de certificare energetică se pot negocia preţuri de certificare energetică de 250-300 lei pentru un apartament de 2-4 camere. Pentru case individuale, tarifele sunt raportate la suprafaţa construită desfăşurată (pentru toate nivelurile clădirii), începând de la 1200 lei pentru o casă de 200 mp până la 1600 lei pentru case de peste 500 mp. Şi aici tarifele negociate pot ajunge de la 300 lei pentru o casă de 200 mp până la 500 lei pentru una de peste 500 mp.
Certificatul energetic, obligatoriu la vânzarea sau închirierea apartamentului Începând din luna august 2013, se aplică obligativitatea prezentării certificatului energetic pentru vânzarea sau închirierea unei clădiri, a unei părţi dintr-o clădire sau a unui apartament. Acest act este cerut la înscrierea rolului fiscal a apartamentului sau clădirii (inclusiv a unei părţi din clădire). Dacă nu există acest certificat energetic, contractele de vânzare cumpărare sau închiriere sunt nule. Pe de altă parte, certificatul energetic dovedeşte calitatea (eficienţa) clădirii/apartamentului şi, în consecinţă, informează proprietarul sau chiriaşul în legătură cu cantitatea de energie consumată pe metrul pătrat de suprafaţă pe an. Astfel, se pot deduce costurile de întreţinere ale clădirii sau apartamentuluipornind de la costul unitîţii de energie (kWh).