Păcatul din Postul Crăciunului care anulează postirea. E făcut de mulți creștini fără să știe că e o mare greșeală
Postul Crăciunului a început, fiind primul post din noul an bisericesc și ultimul din anul calendaristic, o perioadă specială de curățire și pregătire spirituală pentru creștinii din întreaga lume. Acesta este momentul în care credincioșii se abțin de la anumite alimente, se roagă și reflectează la viața lor spirituală. Totuși, în această perioadă, există un păcat uriaș pe care mulți creștini îl comit, fără să știe că este o greșeală gravă. Acest păcat nu se referă la alimentație, ci la comportamentul intim.
Păcatul neștiut din Postul Crăciunului
Deși mulți cred că postul se limitează doar la abținerea de la anumite alimente, adevărul este că Postul Crăciunului este un post spiritual, care vizează întregul comportament al unui creștin. Cel mai mare păcat pe care îl poți face în această perioadă este să te lași în patina trupească. Este un păcat pe care tinerii, în special, îl fac adesea, fără să își dea seama de gravitatea lui. Degeaba te abții de la mâncare, dacă nu reușești să te abții de la apropierea intimă, mai ales dacă nu ești căsătorit. În această perioadă, Biserica îndeamnă credincioșii să își controleze toate dorințele trupești și să le pună pe primul loc pe cele duhovnicești.
Preotul Filip Onisim a explicat că „Postul nu înseamnă doar o abținere de la anumite mâncăruri, ci postul este în primul rând spiritual. Este o reașezare în ordinea firească a lucrurilor din perspectiva legăturii noastre cu Dumnezeu, adică să redevenim oamenii lui Dumnezeu”. Astfel, adevăratul sens al postului nu se rezumă doar la restricțiile alimentare, ci presupune o schimbare a întregului comportament, o purificare a gândurilor, cuvintelor și faptelor.
Cum se ține corect Postul Crăciunului?
Postul Crăciunului este considerat a fi mai ușor din punct de vedere al alimentației, față de alte perioade de post din an. Regimul alimentar impune abținerea de la carne, brânză și ouă, iar miercurea și vinerea nu se consumă ulei și vin. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma ulei și vin. În perioada de până pe 20 decembrie, există mai multe zile de dezlegare, iar în Ajunul Crăciunului (24 decembrie), tradiția recomandă consumul de alimente simple: grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și fructe.
Totuși, postul nu se limitează doar la abținerea de la mâncare. Postul este și o curățire a gândurilor și faptele noastre. Degeaba ții regimul alimentar corect, dacă îți păstrezi un comportament păcătos. Este o perioadă de introspecție în care fiecare creștin ar trebui să învețe să fie mai bun, să se apropie mai mult de Dumnezeu și să se ferească de păcate, inclusiv de gânduri și fapte necurate.
Curățenia trupească și spirituală
În această perioadă de post, Biserica nu cere doar abținerea de la mâncare, ci și o purificare a întregului corp și suflet. Postul trebuie să fie complet, adică să cuprindă atât părțile trupești (alimentele), cât și cele spirituale (gândurile, cuvintele și faptele). Este o oportunitate pentru fiecare creștin de a se întoarce la Dumnezeu și de a îmbunătăți relația cu El. Aceasta presupune și o conștientizare a comportamentelor care pot anula beneficiile postului, cum ar fi apropierea intimă necuvenită în timpul postului, care poate „anula” eforturile de a te purifica în fața lui Dumnezeu.
Astfel, este esențial ca toți creștinii să înțeleagă că Postul Crăciunului nu este doar despre abținerea de la mâncare, ci este și o cale spre purificare sufletească, care trebuie să cuprindă toate aspectele vieții unui credincios. Postul este o oportunitate de a deveni mai aproape de Dumnezeu, de a învăța răbdarea, iertarea și smerenia. De aceea, este important să respectăm nu doar regimul alimentar, ci și să ne curățim sufletul, gândurile și faptele, pentru a putea trăi în armonie cu învățăturile creștine și pentru a ne pregăti pentru Nașterea Mântuitorului.