Ea este Maria Tantan, Tezaur Uman Viu. Și-a împărtășit talentul în Israel unde a fost martora unor atentate teroriste
Maria Tantan, o țesătoare din Tismana, județul Gorj, a fost recent distinsă cu titlul „Tezaur Uman Viu" de către Ministerul Culturii. Talentul ei a ajuns cunoscut în întreaga lume. A predat arta țesutului în Israel unde a fost martora unor atentate teroriste.
O viață dedicată țesutului tradițional
Născută și crescută în Tismana, Maria Tantan a fost înconjurată de tradițiile și meșteșugurile locale încă din copilărie.
A învățat arta țesutului de la mama și bunica sa, continuând astfel o tradiție familială transmisă din generație în generație.
De-a lungul anilor, a perfecționat tehnici tradiționale de țesut, creând piese autentice care reflectă identitatea culturală a zonei Gorjului.
Titlul de "Tezaur Uman Viu" este acordat de Ministerul Culturii persoanelor care contribuie în mod esențial la păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial al României.
Maria Tantan, în vârstă de 60 de ani, a fost onorată cu acest titlu pentru măiestria sa în arta țesutului și pentru eforturile sale de a transmite cunoștințele și abilitățile sale noilor generații.
Maria Tantan s-a dedicat educării tinerilor în arta țesutului, a organizat ateliere și cursuri în comunitatea sa, încurajând participarea copiilor și a tinerilor. Prin aceste inițiative, a asigurat continuitatea meșteșugului și a contribuit la revitalizarea interesului pentru artele tradiționale în rândul noilor generații.
Șase ani a predat în Israel arta țesutului tardițional românesc
Unul dintre cele mai importante momente ale carierei sale, a fost colaborarea cu bisericile românești din Israel. Comunitățile de aici au fost printre primele care au apreciat talentul deosebit al Mariei Tantan și calitatea excepțională a covoarelor țesute de gorjeancă.
Impresionați de talentul ei, partenerii din Țara Sfântă au invitat-o să învețe măicuțele din mănăstiri asrta țesutului tradițional românesc.
Timp de șase ani, Maria Tantan a lucrat în Israel unde s-a integrat rapid, a învățat și limba, însă șederea ei în Israel a fost marcată și de momente dramatice. A fost martoră unor atentate teroriste cum ar fi explozia unui autobuz plin cu oameni, imagine care o va urmări toată viața.
„Le-am învățat pe măicuțele de la mănăstire să realizeze covoare. Au venit și copiii acolo și am muncit toți. Eu locuiam lângă o piațî și acolo au avut loc multe atentate. Am văzut mulți oameni murind. Am avut credință în Dumnezeu și am trecut peste toate acestea”, a mărturist ea pentru Adevărul.
Cu banii câștigați în Israel, Maria a revenit acasă, în județul Gorj, unde și-a deschis un atelier chiar pe drumul care duce la Mănăstirea Tismana.
Talentul ei este apreciat peste mări și țări
Lucrările Mariei Tănțan au depășit granițele României, fiind apreciate la nivel internațional.
Piesele sale au fost expuse în diverse expoziții și târguri de artă populară, atrăgând admirația publicului și a specialiștilor din domeniu.
Prin intermediul acestor evenimente, Maria a reușit să promoveze tradițiile românești și să contribuie la creșterea interesului pentru meșteșugurile autentice.
Programul „Tezaur Uman Viu” are ca scop identificarea și recunoașterea la nivel național a creatorilor și păstrătorilor de valori tradiționale.