Ce trebuie să ştie angajaţii despre concediul de odihnă

6 septembrie 2023 16:35   Advertoriale

Una dintre cele mai aşteptate perioade pentru angajaţi, fie că lucrează în mediul privat sau în cel public, este concediul de odihnă. Angajații din România ar trebui să fie bine informați cu privire la regulile și drepturile lor în ceea ce privește acesta. Descoperă mai jos câteva aspecte importante pe care ar trebui să le cunoască angajaţii despre concediul de odihnă.

Durata concediului de odihnă

Pentru că zilele de vacanţă sunt printre cele mai aşteptate de români, un aspect foarte important este durata concediului. Conform legislației române, angajații au dreptul la un concediu de odihnă plătit de 21 de zile lucrătoare pe an, însă acesta poate fi prelungit şi poate varia în funcţie de vechimea în muncă, precum şi de alţi factori (există categorii de angajaţi care pot beneficia de zile de odihnă suplimentare). Descoperă mai multe pe blog la BestJobs despre zilele de concediu în funcție de vechime.

Planificarea sau programarea concediului de odihnă

Angajatul trebuie să informeze angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care dorește să înceapă concediul de odihnă. Cu toate acestea, angajatorul poate aproba și cereri de concediu mai scurte, această politică putând fi diferită de la o organizaţie la alta. Asigură-te că îţi planifici din timp concediul, pentru a putea să te bucuri de el aşa cum îţi doreşti.

Transferul de zile de concediu neutilizate sau plata acestora

În unele companii, angajații pot transfera zilele de concediu neutilizate în anul următor sau pot fi plătiți pentru ele. Este important să se cunoască politica companiei în acest sens. Atunci când semnezi contractul de angajare pentru un loc de muncă nou, este important să verifici şi acest aspect, pentru a putea şti cum îţi planifici zilele de concediu.

Plata concediului de odihnă

Pe perioada concediului de odihnă, angajatul primește un salariu în continuare, la fel ca în timpul lucrului obişnuit. Acest drept este al fiecărui angajat, indiferent de compania în care lucrează. Legislaţia prevede că nu primești salariu, ci ai dreptul la o indemnizație de concediu. Aceasta nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, care sunt menționate în contractul individual de muncă.

Respectarea drepturilor angajatului şi evitarea abuzurilor

Angajatul are dreptul de a-și exercita dreptul la concediu de odihnă fără a suferi consecințe negative sau presiuni din partea angajatorului. În cazul unor nereguli sau abuzuri, angajatul poate să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă sau să caute asistență legală.

Comunicarea cu angajatorul

Este important ca angajații să comunice deschis cu angajatorul lor cu privire la planurile lor de concediu și să respecte politicile și procedurile stabilite de companie. Indiferent că îţi iei concediu câteva zile sau două-trei săptămâni, este important să comunici deschis cu angajatorul tău pentru a-ţi lăsa sarcinile de lucru acoperite de colegi.

Este important să menționăm că regulile pot varia în funcție de contractul de muncă, acordurile colective sau specificațiile din sectorul de activitate al angajatului, așa că este recomandabil să consulte și contractul de muncă și să se consulte cu departamentul de resurse umane pentru informații specifice locului lor de muncă.

Photo by Donald Tong/Pexels

Mai multe