Când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat în 2022

Ultima actualizare:

Concediul de odihnă este un drept important al oricărui angajat. Însă, uneori se întâmplă să îți rămână zile neluate și să realizezi că s-a întâmplat asta fix la finalul anului, înainte de Crăciun, sau chiar la începutul anului viitor. Dacă te afli în situația asta, există soluții pentru ca tu să nu pierzi zilele respective.

concediul de odihnă

Întotdeauna, la începutul fiecărui an, una dintre cele mai aprinse discuții este cea legată de concediul de odihnă neefectuat în anul anterior. Unii angajați constată abia atunci că nu și-au luat toate zilele care erau disponibile în anul anterior, iar alții abia acum își fac calculul pentru că vor să afle când le pot recupera, căci știu deja câte le-au rămas cu precizie.

Citește și: Lege nouă! Românii au dreptul la un concediu suplimentar! Care sunt condițiile?

Cum poți recupera concediul de odihnă din 2022

Dacă te numeri printre persoanele care nu și-au efectuat în totalitate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior, indiferent dacă ți-ai dorit asta sau așa s-a întâmplat, atunci trebuie neapărat să știi ce trebuie să faci și cum se procedează exact în acest caz.

Toți angajații care nu și-au luat cele 20 de zile legale minime din concediul de odihnă din 2022 mai au încă o șansă la dispoziție, pentru că zilele respective nu se pierd pur și simplu.

Vezi și: Cuplu de români, concediu înfiorător în Grecia: „M-au bătut până am leșinat. Au dat și în soția mea, i-au smuls cerceii din urechi”

Ce prevede Codul Muncii?

Iată ce anume prevede Codul Muncii pentru angajaţi, de fapt, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Citește și: Tații vor sta două luni în concediu paternal. Când va fi posibil așa ceva

Așadar, dacă ești și tu una dintre persoanele care se află în această situație, conform prevederilor legale din Codul Muncii, zilele de concediu care au rămas neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024, informează Ziarul Financiar.

Atunci când vine vorba despre drepturile angajaților, din păcate, puțini știu ce obligații are și angajatorul față de ei. Dacă lucrezi cu forme legale, ai un contract de muncă, dar angajatorul tău susține că nu mai ai dreptul să recuperezi zilele rămase neefectuate în 2022 din concediul de odihnă, adresează-te organelor competente, căci acesta nu încearcă altceva decât să te păcălească și să încalce legea.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net