Destinații populare care impun taxe de vizitare în 2023

27 februarie 2023 8:59   Advertoriale

În 2023, în timp ce unele țări și destinații turistice depun eforturi pentru a atrage turiști străini, sunt și unele destinații care vor impune taxe de vizitare, parcă dorind să scade de numărul mare de turiști.

Aceste măsuri sunt luate în speranța de a mai diminua numărul de turiști și de a mai proteja locurile respective. Totodată, este o formă clasică de a rontunji bugetele locale.

Thailanda este cea mai recentă regiune care a anunțat că va impune o taxă de vizitare pentru toți turiștii străini, măsură ce va intra în vigoare începând cu iunie 2023. Fie că doriți să explorați orașele vibrante ale Thailandei sau să vă relaxați pe plajele sale idilice, în timp ce practicați jocuri ca la aparate 77777, va trebui să plătiți în plus anul acesta, dar nu cu mult.

Guvernul va aplica o taxă de intrare de 300 de bah, indiferent de unde provin turiștii străini. Cei care vor călători cu avionul vor fi taxați cu 300 de bah (aproximativ 9 dolari), taxă ce se va regăsi în prețul biletului de avion. În schimb cei ce vor călători terestru, vor fi taxați cu 150 de bah, aproximativ 4 dolari.

Taxa de intrare este o taxă unică și se aplică numai persoanelor care stau peste noapte în țară. Nu se aplică celor aflați în tranzit, copiilor sub doi ani sau oricărei persoane care călătoresc cu pașapoarte diplomatice sau permise de muncă.

Odată cu creșterea turismului de masă, astfel de taxe devin din ce în ce mai frecvente. În 2019, Noua Zeelandă a început să taxeze vizitatorii cu 35 de dolari NZ (aproximativ 22 de dolari americani) pentru a intra, în timp ce doi ani mai târziu Japonia a introdus „taxa sayonara” care impune turiștilor să plătească 1.000 de yeni (7 dolari) atunci când părăsesc țara.

Începând cu 2023, Valencia (Spania) va impune o taxă turistică cuprinsă între 50 de cenți și 2 EURO pe noapte, în funcție de cazare. Taxa va fi aplicată în toată regiunea Valencia, nu doar metropolei. Asta înseamnă că taxa va fi plătită și de turiștii care doresc să viziteze Alicante, Benidorm și Costa Blanca.

Veneția (Italia) va percepe o taxă turistică pentru cei ce doresc să se cazeze peste noapte. Taxa va varia în funcție de calitatea cazării. Dincolo de taxa turistică pentru cazare, Veneția va percepe și o taxă de intrare pentru vizitatorii de o zi. Costul mare de intrare în timpul sezonului de vârf își propune să reducă afluxul de vizitatori în perioadele aglomerate.

Asta înseamnă că, dacă vizitați Veneția, fără a rămâne peste noapte, va trebui să rezervați pentru a intra în oraș și să plătiți o taxă care ar putea fi de până la 3 EUR în extrasezon și până la 10 EURO în timpul verii. O dată exactă de începere a introducerii taxei nu a fost încă anunțată, dar probabil va fi testată în această vară.

Cea mai mare taxă turistică va fi introdusă de Bhutan. Țara renunțând la taxa zilnică de 200-250 USD pentru un pachet all-inclusive în favoarea unei noi taxe de dezvoltare durabilă de 200 USD - cu costuri suplimentare pentru mâncare, cazare, transport și orice altceva făce parte din pachet. 

Când vă planificați următoarea vacanță, verificați dacă există și taxe extra turistice ca să nu aveți surprize la destinație.

Mai multe