Dezlegare la pește în postul Crăciunului - 3 idei de garnituri rapide și cum să gătești corect această carne
Postul Crăciunului a început anul acesta pe 15 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie. Perioada implică pentru creștinii ortodocși abținerea de la gânduri rele, rugăciuni, dar și post alimentar, cu eliminarea produselor din carne, ouă și lapte. Postul Crăciunului este mai permisiv decât cel al Paștelui, în sensul în care se dă dezlegare la pește în fiecare sâmbătă și duminică. Iată mai jos trei idei de garnituri gustoase și rapide pentru pește.
Garnituri savuroase și rapid de preparat pentru pește
Peștele este un aliment extrem de versatil, iar în bucătăriile românilor se prepară din el mâncăruri diverse, de la ciorbă, chiftele, aspic la friptură la grătar, la cuptor sau la tigaie, pane și altele. Peștele poate fi asociat cu diverse garnituri, cu orez, de exemplu, în paella, cu legume la aburi, ca dorada cu creveți și garnitură de legume, cu paste, așa cum sunt spaghetele cu somon și smântână, dar și cu fructe, precum codul cu sos de mango și cocos.
Legumele la abur, la tigaie ori în cuptor
Una dintre cele mai populare garnituri pentru pește, legumele, au avantajul că sunt sănătoase și pot fi pregătite rapid. De exemplu, dacă ai legume deja pregatite la aburi VAPEUR, le poți folosi combinate cu ulei de măsline, ierburi și/ sau usturoi, ori cu un sos bechamel.
Tot legume la aburi poți folosi și pentru salate sățioase și delicioase, pe care să le mănânci la cină, alături de un file de pește pe grătar. Alege combinații de broccoli, fasole verde, mazăre și morcovi, adaugă câteva frunze de rucola, baby spanac, ceapă verde tăiată mărunt, un strop de ulei de măsline, o linguriță de zeamă de lămâie, sare și piper și masa e gata.
Călește spanac în puțin ulei de măsline cu un cățel de usturoi și câteva roșii cherry, adaugă sare și piper și ai obținut în doar câteva minute o garnitură savuroasă.
Același lucru îl poți face cu fasolea verde preparată la abur: într-o tigaie, călește un cățel de usturoi, adaugă o jumătate de legătură de pătrunjel și câteva fire de ceapa, un cub de unt și legumele. Amestecă rapid și servește.
Varza de Bruxelles, broccoli sau conopida pot fi combinate cu un sos bechamel și brânză vegană și date la cuptor. Menta, lămâia și mărarul se numără printre verdețurile care pot aromatiza legumele servite alături de pește.
Orezul din bucătăriile internaționale
O garnitură clasică pentru pește, orezul se potrivește cu majoritatea sosurilor și poate fi combinat și cu legume preparate ca mai sus. Dacă vrei o variație de la tradiționalul pilaf, poți folosi orez brun sau basmati, fiert simplu în apă cu sare. De asemenea, poți încerca un risotto cu parmezan vegan sau orezul în stil spaniol. Călește o ceapă, un ardei roșu și unul galben în ulei de măsline, adaugă orez cu bob lung și puțin șofran. Pune o cantitate de trei ori mai mare de supă și lasă la fiert 10 minute. Adaugă boabe de mazăre și mai lasă la fiert 10 minute. Condimentează cu sare și piper și servește orezul spaniol decorat cu felii de lămâie.
Cartofii gourmet
Ca și orezul, cartoful este o garnitură clasică și mai pe gustul celor mici. Cartofii pot fi serviți cu pește indiferent cum îi gătești, piure, prăjiți, copți, umpluți etc. Însă, dacă vrei să dai o notă gourmet mesei tale, poți prepara clătite de cartofi. Ai nevoie de cartofi, curățați, spălați și dați pe răzătoarea mare, de unt vegetal, sare și piper. După ce ai ras cartofii, pune-i pe un șervet de hârtie, amestecă-i cu sare și piper. Pune un cub de unt într-o tigaie, lasă să se topească și adaugă cartofii, pe care îi distribui și îi tasezi pentru a forma o clătită. După circa cinci minute, după ce partea inferioară a prins o culoare aurie, întoarce clătita cu ajutorul unei farfurii și mai las-o alte cinci minute. Poate fi asezata pe un platou si servita dupa ce se taie în triunghiuri.
Sfaturi pentru gătirea la perfecție a peștelui
Peștele este un aliment cu o carne fină și, cu toate că nu este complicat de preparat, este și foarte ușor să dai greș, gătindu-l prea mult sau prea puțin. Iată câteva reguli pe care trebuie să le respecți atunci când gătești pește:
● Scoate-l din frigider cu 10 minute înainte să îl gătești. În caz contrar, există riscul să gătești în exces exteriorul, în timp ce interiorul abia a apucat să se încălzească.
● Gătește peștele la cuptor la temperatură redusă, circa 110 °C, timp de 30-40 de minute în funcție de cât de mare este bucata. Carnea va rămâne fragedă și suculentă, mai ales dacă îl mai ungi din când în când cu sosul format din grăsimi (unt, ulei), condimente, supă sau vin.
● Marinează peștele preparat la grătar sau în tigaie. Folosește un amestec simplu de ulei de măsline și zeamă de lămâie sau un vin alb demisec și apă.
● O metodă simplă de a prepara peștele, este de a-l fierbe în baie de ulei. Scufundă bucata de pește asezonată după gust în baie de ulei încălzit la foc mic, fără să fie încins. Lasă la gătit pe foc mic, 15 - 30 minute, în funcție de mărimea bucății de pește.
● Peștele este gătit dacă, trecând cu furculița prin carnea lui, aceasta se desprinde ușor. Carnea trebuie să fie complet opacă.
Indiferent că este gras sau slab, peștele trebuie să fie acompaniat de o garnitură și un sos potrivite. Dacă ești în pană de idei, sugestiile de mai sus te pot ajuta să faci din mesele de weekend unele cu adevărat speciale.