Pate de post făcut acasă. Uite din ce ingrediente îl poți pregăti
Pateul vegetal se poate face din aproape orice legumă, fie ea fiartă sau coaptă. Adăugând și condimentele preferate, poți obține o pastă sănătoasă și gustoasă, tocmai bună în zilele de post.
Ai nevoie de legumele și condimentele preferate și de un blender (sau robot de bucătărie). Iată trei rețete sănătoase, gustoase și sățioase de pate vegetal!
Pate de ardei copt cu ciuperci
Ingrediente: 2-3 ardei grași mari copți, preferabil de culori diferite, 3 ciuperci champignon mari, 1 cățel usturoi, 1/2 ceapă mică (sau 2 fire ceapă verde), 35 ml ulei măsline, 2 linguri ulei pentu sotat ciupercile, sare, piper după gust, 1 /2 linguriță zeamă de lămâie (opțional).
Mod de preparare: Ardeii copți curățați de coajă și semințe se așază în vasul robotului și se lasă deoparte. Ciupercile se trec rapid sub un jet de apă rece, se șterg cu șervețelul, apoi se taie bucăți și se sotează într-o tigaie încinsă în care s-au adăugat cele 2 linguri ulei. Când ciupercile s-au înmuiat bine, se scot și se lasă la răcit, după care se transferă în vasul robotului, alături de ardeiul copt. Se adaugă restul de ingrediente și se mixează câteva secunde, până se obține o pastă cremoasă. Pateul de ardei copt cu ciuperci astfel obținut se poate servi imediat sau se păstrează la rece (în recipiente de sticlă închise ermetic) până în momentul servirii, preferabil nu mai mult de 3-4 zile.
Pate de fasole uscată cu legume
Ingrediente: 1 conservă fasole boabe, 1 morcov mic, 1 roșie, 1/2 ardei gras, 1/2 rădăcina pătrunjel, 2 căței usturoi, 1 lingură ulei măsline extravirgin, 25-30 ml supă de legume, sare și piper după gust.
Mod de preparare: Legumele se curaâă, se taie bucățele și se pun la fiert în apă cu sare. După fierbere, se scurg și se lasă la răcorit. Se desface conserva de fasole, se scurge zeama și se clătesc bine boabele de fasole (poți folosi și fasole boabe crudă, pe care o fierbeți bine în prealabil). Se așază legumele fierte și boabele de fasole în vasul robotului de bucătărie, se adaugă condimentele, usturoiul curățat, uleiul și supa. Se mixează totul câteva secunde, până când se obține o pastă fină. Dacă ți se pare prea groasă, mai adaugă puțin lichid, adică supă de legume. Pasta de fasole uscată cu legume se pune într-un borcan, care se închide ermetic și se pune la rece până în momentul servirii.
Pate de linte roșie
Ingrediente: 100 g linte roșie, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 linguriță boia de ardei dulce, puțină boia de ardei iute, 1 lingură ulei de măsline extravirgin, sare, piper, 1 cățel usturoi, câteva roșii uscate, 1 linguriță pudră de legume deshidratate, opțional.
Mod de preparare: Se spală lintea foarte bine, într-o sită, sub jet de apă rece. Se așază lintea într-un vas, se adaugă morcovul curățat și tăiat rondele, ceapă și condimentele. Se acoperă totul cu apă și se lasă la fiert, până când legumele și lintea sunt moi. Se lasă la răcorit, se scurge excesul de apă, după care totul se așază în vasul blenderului. Apa în care au fiert legumele și lintea nu se aruncă în totalitate. Se adaugă uleiul de măsline și cățelul de usturoi și se mixează bine, până se ajunge la consistența cremoasă. Se ajustează gustul, potrivind de sare și piper. Se păstrează în recipiente de sticlă închise etanș și date la rece minim 2 ore, să se stabilizeze, conform retetelemeledragi.com.