Ghid pentru a alege placa video potrivită
Vrei să îți schimbi computerul sau laptopul și nu știi la ce să fii atent prima dată? Monitor, tastatură, unitate, model… Toate par a fi de neînțeles, mai ales când nu ai cunoștințe în domeniu. Dar nu este un motiv care să te îngrijoreze. Sfaturile existente pe internet sunt nelimitate și poți să te ghidezi la fiecare pas, doar să știi și ce trebuie să cauți.
Indiferent dacă alegi un laptop sau un computer, trebuie să înțelegi cu ce te ajută o placă video și de ce este important să îi acorzi o mare atenție. Placa video este la fel ca un card, dar rolul ei nu se oprește aici. Funcția acesteia este să genereze imagini către un monitor și să te ajute să îți faci treaba, indiferent dacă lucrezi pentru locul de muncă sau vizionezi un film.
Există două tipuri de placi video: dedicată (care asigură procesarea de imagini) și încorporată/integrată (folosește memoria RAM principală, fiind inclusă în chipsetul procesorului).
Cum alegi placa video?
Acum vine proba practică, alegerea pe care trebuie să o faci. Înainte de toate, o alegi în funcție de nevoile pe care le ai și așa stabilești și bugetul necesar. O placă video reprezintă o investiție dacă o folosești într-o industrie de unde vei beneficia de venituri în urma utilizării (gaming, editare video etc.).
- Interfața – plăcile video sunt dezvoltate să se potrivească cu placa de bază și există mai multe tipuri: VGA, care se potrivește la monitoare LCD sau LED; DVI, pentru LCD, și HDMI, care se folosește pentru a transmite datele audio și video la un dispozitiv sursă;
- Memoria video – cu cât este mai multă, cu atât mai bine. Memoria RAM a plăcii video este potrivită pentru a conecta mai multe monitoare cu rezoluții mari. Nu întotdeauna alegerea plăcii video se va face prin memoria RAM, ci prin BUS sau frecvență.
- BUS – legătura dintre procesor și memorie, adică câți biți circulă între memorie și procesor.
- Răcirea – activă sau pasivă. Acesta este un aspect foarte important când alegi placa video. Aceasta trebuie să asigure o răcire adecvată componentelor, mai ales când sunt utilizate des. Cele cu răcire activă au temperaturi mai mici, dar sunt și mai zgomotoase.
Cum funcționează placa video?
Placa video vine cu un procesor grafic care poartă numele de GPU (Graphic Processor Unit) și un sistem de bază de intrare/ieșire (Basic Input/Output System). Acest BIOS este legătura stabilă dintre componentele fizice și sistemul de operare. Toate acestea trebuie să fie conectate la o placă de bază, pentru comunicarea cu procesorul.
Diferențele între plăcile video se văd în calitatea imaginii sau viteza cu care acestea sunt procesate. GPU-ul, memoria video și procesoarele grafice dedicate, specificațiile care ajută să funcționeze o placă video, au frecvențe diferite și se măsoară în MHz.
Fiecare placă video suportă, în același timp, două monitoare. Există și cazuri când pot fi conectate mai multe, doar că diferă în funcție de utilizare.
Tipuri de plăci video
Placă video pentru jocuri – înainte de a achiziționa o astfel de placă, trebuie să analizezi și puterea calculatorului/laptopului, ca să vezi ce placă de video poate suporta.
Placa video pentru video/ foto – pentru că programele de editare sunt din ce în ce mai performante, trebuie să fie și susținute, nu? O placă high-end este pentru tine, pentru că îți oferă putere să rulezi ce ai nevoie.
Placa video pentru filme – O placă video integrată este utilă dacă nu ai nevoie de imagini 4K. Își va face treaba bine pentru vizionări de filme sau alte filmulețe.
Dacă ești în punctul să alegi o placă video, ține minte următoarele:
- Cum și pentru ce o vei utiliza;
- Vezi ce buget ai. În funcție de utilizare, vei aloca și bugetul potrivit;
- Fii atent și la brandul care o produce;
- Analizează compatibilitatea, frecvența și nivelul de răcire;
- Cere ajutorul unui specialist chiar și după ce te-ai informat bine.