Dependența de telefoane se poate vindeca în două săptămâni. Câte minute, pe zi, ar trebui să petreacă copilul tău în fața unui ecran

22 iulie 2024 12:52   Stil de viață

Un studiu, recent, arată că timpul petrecut de copii în fața ecranelor trebuie redus la doar trei ore pe săptâmână, pentru a se putea dezolta sănătos. În prezent, statisticile arată că tinerii petrec o medie de opt ore pe zi în fața unei tablete, scrie adevărul.ro

Content image

Cât timp, pe zi, pot să petreacă copiii pe telefoane

Reducerea drastică a timpului de petrecere a timpului liber al copiilor la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății mintale și ale comportamentului lor în doar două săptămâni, arată un nou studiu. Este un act de voință pentru că cercetătorii sugerează ca cei mici să stea cel mult 3 ore pe săptămână în fața gadgeturilor. Adică până în 30 de minute/ zi.

Care au fost rezultatele studiului

Cercetarea, condusă de dr. Jesper Schmidt-Persson de la Universitatea din Danemarca de Sud, oferă o strategie puternică și acționabilă pentru părinții preocupați de bunăstarea copiilor lor în lumea noastră din ce în ce mai digitală.

Jumătate dintre aceste familii au fost rugate să-și limiteze timpul petrecut pe ecranul liber la maximum trei ore pe săptămână de persoană – o reducere dramatică de la media de șapte la opt ore pe zi pe care mulți copii le petrec de obicei pe ecrane pentru divertisment.

Rezultatele au fost remarcabile. După doar două săptămâni (14 zile) de acest regim de timp redus pe ecran, copiii din grupul de intervenție au arătat îmbunătățiri semnificative în comportamentul lor general și bunăstarea emoțională. Folosind un instrument de evaluare standardizat numit Chestionarul punctelor forte și dificultăților (SDQ), cercetătorii au descoperit că acești copii au experimentat o scădere a dificultăților de comportament echivalentă cu trecerea de la categoria „limită” la categoria „normală”.

"Așa a intrat Andrei în lumea aceasta a device-urilor”

 „În concediu, vom merge abia la sfârșitul lui august, iar până atunci Andrei nu va avea cine știe ce activități recreative. Mai mergem cu el în weekend la zoo, la teatru, în parc. Însă de la o vreme, am observat că adevăratul refugiu din fața plictiselii îl reprezintă jocurile pe telefon sau tabletă. În general, atunci când stă online este cel mai fericit. Este adâncit într-o lume a lui, total rupt de realitate. Este atât de concentrat, încât nici nu mai reacționează când vorbim cu el. Ce să mai spun..că nu mai simte când îi este foame, sete, și la toaletă amână, uneori, să se ducă”, spune femeia pentru adevărul.ro. 

„Acum, că a venit vacanța, prietenii cu care se mai juca în fața blocului sunt plecați. Îi are, în schimb, pe cei de la after school, însă aceștia sunt de diferite vârste, mulți dintre ei mai mari. Acești copii au acces la telefoane mobile, au chiar propriile lor smartphone-uri, ceasuri inteligente, vin cu tabletele și se joacă la after pe ele. Așa a intrat Andrei în lumea aceasta a device-urilor”.

 "Este greșeala noastră" 

 „Este greșeala noastră pentru că am fost de acord să-i cumpărăm și lui. De exemplu, și-a dorit foarte mult un telefon ca să vorbească cu bunicii de care îi era foarte dor. Voia să-i sune el, singur, de pe telefonul lui. Și i-am dat un smartphone mai vechi de-al nostru. Apoi, și-a dorit tabletă pentru că, așa cum vă spuneam, aveau și copiii la after school. Și am zis să-i luăm, să nu se simtă respins, exclus din grupul de prieteni. Iată că nu am procedat corect, pentru că Andrei a devenit dependent”.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Mai multe