Motivele pentru care se ajunge de cele mai multe ori la divorț. Care este cel mai neașteptat factor: „E mai puțin vizibil”

14 iulie 2024 13:51   Dragoste și sex

Divorțul este un eveniment complicat, iar motivele care stau în spatele acestuia pot varia considerabil. Terapeutul Cerasela Rogen vorbește despre cele mai frecvente cauze care separă doi oameni. Infidelitatea, problemele financiare și inexistența vieții sexuale pun probleme cuplurilor. Specialistul spune că în ziua de astăzi, oamenii nu mai comunică stările prin care ei, nu mai vor să repare greșelile, ci preferă să dispară.

Una din patru căsnicii ajung la despărțire

Chiar dacă România este pe un trend opus țărilor din UE, cu o rată de 28% de divorțuri, totuși aceste statistici au fost influențate mai ales în ultimii ani. Specialiștii declară că din anul 2020 până în prezent, rata divorțurilor a crescut. Mai mult, spre deosebire de alte țări, în România durata unei căsnicii a scăzut sub 10 ani. 

Trădarea, motivul tot mai des întâlnit al divorțului 

Fie că vorbim despre incompatibilități, lipsa comunicării sau probleme financiare, motivele care duc la destrămarea unei căsnicii sunt diverse și complexe. Terapeutul Cerasela Rogen a vorbit, în cadrul emisiunii "Numai de bine", despre cele mai frecvente cauze, dar și ce putem face ca să le evităm. „În ultimul timp sunt foarte multe divorțuri, dar într-adevăr există și motive în comun la marea majoritate.

Unul dintre ele, aș putea spune, este trădarea. Clar atunci când unul din parteneri caută alți parteneri și se află, în mod special, noi avem clar mândrie și nu numai mândrie, nu mai simți că ești în centrul atenției, simți că, cumva ți-a trădat nu numai fizic, dar te-a trădat emotional", a declarat terapeutul Cerasela Rogen, pentru Antena3CNN.ro. Și se produce o ruptură în momentul ăla emoțională, de multe ori încearcă să se treacă peste, dar odată ce ai iertat, în 90% dintre cazuri se întâmplă din nou și din nou.

Problemele financiare, printre cauzele divorțului 

Un alt motiv principal de despărțire este problema financiară. „În momentul în care cuplu nu se mai descurcă financiar, începe să se dea vina unul pe celălalt, încep să spună că tu nu câștigi destul, tu nu faci destul de bine și armonia cuplului se face praf și este important să înțelegem că niciunul nu este de vină și ar trebui să ne unim forțele cumva, să cheltuim mai puțin, să facem tabele în care să vedem unde se duc banii, dar de cele mai multe ori preferăm doar să dăm vină pe cineva, ajungem la certuri pe care nu mai le putem depăși și ne despărțim", a punctat terapeutul. 

Viața sexuală, alt motiv de dispută

Un alt motiv foarte important este viață sexuală. „În momentul în care partenerii nu mai sunt atrași sau unul dintre parteneri nu mai este foarte atras, este greu după foarte mulți ani, cu copii la mijloc, cu facturi, pentru că ducem o viață reală, nu mai este cea în care ne întâlneam ca prieteni, parfumați, relaxați și ne simțeam bine, ci acum avem probleme în mijlocul nostru și dacă nu știm să întreținem acest foc, această pasiune pentru care trebuie făcut un pic de efort și din partea femeii și din partea bărbatului. Ea să aibă momentele ei de sexy, de îmbrăcăminte frumoasă, de momente în care și ea să creeze momente romantice, el la fel, cu surprize, cu lucruri, altfel nu se poate menține viață sexuală și devin colegi de apartament, cum bine spune melodia", explică specialistul.

Alte motive care duc la divorț

„Și un alt motiv principal, care nu e atât de vizibil, este atunci când el nu este atât de unit cu familia lui proprie, adică soție, copii, ci ascultă ce spun părinții, iese des cu prietenii la club, își face mult program cu părinții sau cu prietenii sau se duce tot timpul la mama, aduce mâncare de la mama sau este legat de părere a celorlalți și mai puțin de-a soției, este o problemă pentru că, bineînțeles, poate fi și soția la fel, adică nu este o regulă, pentru că atunci, când ascultăm de ceilalți, nu mai dăm importanță familiei noastre, nu mai suntem uniți să tragem în același sens de această relație și intervine gelozie, intervine invidie, intervine sentiment de frustrare pentru partener, care se simte neimportant, care se simte nu destul de bun și din păcate noi avem de foarte multe ori nevoie de validarea celorlalți", punctează terapeutul. 

Mai multe