Motivul pentru care generația Z fuge de relații. Ce spun experții
Multă lume este de părere că tinerii „din ziua de azi” nu se raportează la viață amoroasă și la cea sexuală la fel cum o făceau predecesorii lor. Însă ce înseamnă acest lucru?
Chiar și experții au observat ca cei din generația Z privesc altfel relațiile lor de cuplu, mai cu seamă „fug” de ele. Într-o lume în care aplicațiile de întâlniri sunt atât de ușor de folosit și te poți întâlni pentru sex cu oricine îți alegi, e de înțeles că odată cu multitudinea de opțiuni apare și reticența la ideea de „stabilitate”.
Tinerii sunt mult mai pragmatici cu privire la relațiile lor
Se pare însă că lucrurile nu ar sta chiar așa. Tinerii de acum văd relațiile cu mai mult pragmatism și se gândesc foarte bine înainte de a intra în una, informează un articol din BBC. De asemenea, implicit, cei din generația Z amână pe cât posibil și căsătoria, aceasta fiind o decizie extrem de importantă, pe care nu doresc să o grăbească.
Studenta la Yalle Kyung Mi Lee explică acest fenomen, însă susține că motivul ar fi un altul, nu pur și simplu că tinerii de acum fug de relații, așa cum sunt adesea acuzați.
„Din experiența mea, se spune că ești mai reticent la relații dacă faci mai mult sex cu diferite persoane”, spune Lee. Ea este de părere că milenialii, cei de dinainte de Generația Z, așteptau până să se „așeze la casa lor” deoarece se bucurau de avantajele vieții de persoană singură și se temeau și de divorț, provenind din familii care au trecut prin așa ceva.
„Tinerii de acum sunt reticenți cu privire la relații deoarece gândesc mult mai introspectiv cu privire la relația pe care și-o doresc cu adevărat”, explică ea. Deci, n-ar fi vorba de faptul că tinerii de acum amână o relație din cauză că vor doar să se „distreze”.
Mai multe studii validează acest răspuns. Se pare că membrii generației Z au o abordare mult mai pragmatică în ceea ce privește ideea de relație și...surpriză! Nici măcar nu fac atât de mult sex precum s-ar crede, comparativ cu generațiile trecute.
De asemenea, ei își dau seama că au opțiuni, care sunt limitate de o relație serioasă, spre exemplu. Doar unul din 10 pesoane din generația Z spune că este dedicat ideii de relație stabilă. Ei sunt conștienți că „nu toate relațiile sunt permanente”, iar 70% dintre ei nu sunt de acord cu „limitarea unei relații romantice”.
Generația Z caută stabilitate financiară
Mulți dintre ei simt nevoia să găsească întâi o stabilitate, finaciară sau de natură intrinsecă, înainte de a primi pe cineva în viața lor. De asemenea, aceștia vor întâi să își cunoască adevărata identitate și să nu și-o compromită de dragul unei relații.
„Înainte, prin 1960 și 1970, un tânăr obișnuit de 25 de ani putea să își întrețină familia chiar dacă soția lui era casnică..(..) Acum, tinerii se concentrează mult pe cariera lor și amână tot mai mult un mariaj din dorința de a se stabili financiar mai întâi”, mai spun experții, care subliniază că vremurile și mentalitatea s-au schimbat, iar ceea ce era valabil acum câțiva ani nu mai stă în picioare acum.
Viziuni diferite
Generația actuală și-a modificat definiția pentru ce înseamnă o „familie tradițională” și sunt mult mai deschiși și flexibili la noi idei. De asemenea, înainte oamenii se căsătoreau și pentru că se credea că de la o vârstă „așa trebuia” sau că „venise vremea”, lucruri care acum nu mai sunt valabile. Tinerii din ziua de azi au mult mai multe resurse pentru a găsi pe cineva care să li se potrivească în totalitate, lucru pe care și-l doresc în detrimentul unei relații „de umplutură”.
Au nevoi și identități sexuale diferite
Iar acum, cei din generația Z nu își caută „dragostea absolută” sau „alesul”, ci mai degrabă persoane care să le satisfacă anumite nevoi (fie pe plan romantic, sexual, intelectual etc), dând o șansă oricărui tipar de persoană. În trecut, dacă erați de aceeași religie sau dacă împărtășeați aceeași viziune politică, spre exemplu, se credea că sunteți compatibili și că puteți începe o relație.
Un alt motiv este și că cei din generația Z privesc altfel identitatea lor sexuală, cu cât lumea devine mai deschisă pe marginea acestui subiect: unii se pot cataloga drept persoane non-binare, asexuale etc.