Laptele, un pericol pentru femei. Consumul zilnic crește riscul unor afecțiuni mortale

11 noiembrie 2024 9:41   Stil de viață
Ultima actualizare:

Consumul de lapte de vacă a fost considerat mult timp o sursă esențială de nutrienți, însă un studiu recent sugerează că acest aliment ar putea avea efecte negative asupra sănătății cardiovasculare, în special pentru femei. Potrivit cercetărilor realizate de Universitatea Uppsala din Suedia și publicate în revista BMC Medicine, femeile care consumă mai mult de 400 ml de lapte de vacă zilnic ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă și de a suferi de afecțiuni fatale, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Pericolul consumului de lapte pentru femei

Studiul a inclus aproximativ 101.000 de persoane, dintre care 60.000 au fost femei, și a analizat consumul de lapte și efectele acestuia asupra sănătății de-a lungul unei perioade de 33 de ani. Rezultatele au arătat că femeile care consumă zilnic echivalentul unui latte mare cu lapte de vacă prezintă un risc mai ridicat de boli coronariene.

De exemplu, femeile care beau 400 ml de lapte pe zi au un risc crescut de boli de inimă cu până la 12%, iar cele care consumă 800 ml au un risc crescut cu 21%, notează Daily Mail.

Oamenii de știință au descoperit că femeile care beau cel puțin 400 ml de lapte zilnic, de-a lungul vieții au mai multe șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât cele care beau mai puțin.

Inflamația și lactoză

Cercetătorii au observat că laptele, indiferent de conținutul său de grăsime, poate prezenta riscuri pentru sănătatea femeilor.

Aceștia au stabilit că zaharurile din lapte, cunoscute sub numele de lactoză, pot provoca inflamații în organism.

Inflamațiile cronice pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni cardiovasculare grave, cum ar fi insuficiența cardiacă și atacurile de cord.

Cercetătorii au speculat că aceste efecte sunt mai accentuate la femei, care au o capacitate de a digera lactoza mai mare decât bărbații.

Pentru a reduce riscurile, oamenii de știință recomandă înlocuirea laptelui obișnuit cu produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul. Procesul de fermentație scade nivelul de lactoză, reducând astfel riscul de inflamații asociate consumului de lapte.

Produsele lactate fermentate aduc și beneficii pentru sănătatea intestinului, contribuind la un echilibru bacterian sănătos.

Mai multe