Brânză de vaci făcută în casă. 5 pași esențiali pentru un preparat gustos și sănătos

2 noiembrie 2024 21:00   Rețete

Dacă te-ai săturat de brânza din comerț, află cum o poți pregăti chiar în propria ta bucătărie. Vei obține un produs mult mai bun, mai gustos, și cu bani puțini. De ce anume ai nevoie și care sunt pașii. 

Prospețimea laptelui proaspăt de văcuță îl transformă într-o brânză gustoasă și sănătoasă. Ingredientele de care ai nevoie și cei 5 pași pe care trebuie să-i urmezi. 

5 pași pentru a face brânză de lapte de vacă

1. Calitatea materiei prime 

Calitatea materiei prime din care facem brânza de vaci de casă joacă un rol important. Începând de la gust, aspect și până la valori nutriționale, laptele ales are un impact asupra produsului final. Este recomandat să folosiți lapte de la producători locale pentru o brânză perfect gustoasă și sănătoasă. 

2. Igiena 

Orice impuritate din mediul în care este făcută brânza de casă poate afecta procesul de fermentație și calitatea acesteia. Este obligatoriu să sterilizăm ustensilele pe care le folosim când facem brânza. Toate echipamentele trebuie să fie curate, iar acest lucru se poate face și cu ajutorul unui sterilizator, nu doar prin fierbere. 

De asemenea, și încăperea în care se face brânza trebuie să fie curată. Oțelul inoxidabil rezistă în fața bacteriilor și este extrem de ușor de curățat. 

3. Temperatura 

Este important să se mențină o temperatură constantă cât timp brânza fermentează. Temperaturile scăzute fac în așa fel încât brânza să fie una fermă și acră, iar cele ridicate ne ajută să obținem brânza moale și dulceagă. 

De 24-26 ore este nevoie ca laptele să fie lăsat să se prindă la temperatura camerei. Dacă temperatura este mai mare, dar nu mai puțin de 21 de grade Celsius, riscăm să distrugem produsul. 

4. Încălzirea laptelui prins la o temperatură controlată

Laptele prins trebuie încălzit la o temperatură mai mică de 50 de grade Celsius pentru a putea proteinele din lapte să se coaguleze și să se închege brânza. Ne putem ajuta de un termometru. 

5. Brânza se lasă la scurs în tifon 

Ultimul pas presupune ca brânza de vaci să fie pusă la scurs într-un tigon până când se scurge tot lichidul care are denumirea de zer. 

Mai multe