Avantaje și dezavantaje ale consumului de lapte de vacă. Fracturi osoase și cancer de ovare, printre pericolele la care te supui când îl consumi

Laptele de vaca este un aliment de bază zilnic pentru mulți oameni și a fost de milenii. Deși este încă un aliment popular, studii recente sugerează că laptele poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. Alte cercetări, totuși, subliniază beneficiile pentru sănătate ale produselor lactate. Deci, care este adevărul? Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre avantajele și dezavantajele laptelui.

Studii recente sugerează că laptele poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. Foto: Click.
Studii recente sugerează că laptele poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. Foto: Click.

Beneficiile laptelui

Controlul apetitului

Consumul de lapte nu a fost legat de creșterea în greutate sau de obezitate și poate ajuta la reducerea apetitului. Un studiu din 2013 a arătat că lactatele i-au ajutat pe oameni să se simtă mai plini și au redus cantitatea de grăsime pe care o consumau în general.

Unele studii au arătat că aportul complet de lactate grăsimi este asociat cu o greutate corporală mai mică. Și altele au rezultat că aportul de lactate, în general, poate preveni creșterea în greutate, scrie Healthline.

Dezvoltarea osoasă

Potrivit unui studiu din 2016, laptele poate ajuta la îmbunătățirea greutății și a densității osoase la copii. De asemenea, reduce riscul fracturilor din copilărie.

ResearchTrusted Source arată că femeile însărcinate care au urmat o dietă sănătoasă care includea o mulțime de alimente bogate în lactate și calciu au avut copii cu o creștere și o masă osoase mai bune, în comparație cu femeile care au urmat diete mai puțin sănătoase.

Laptele oferă, de asemenea, proteine care sunt necesare pentru a construi și menține oasele, dinții și mușchii sănătoși. O cană de lapte furnizează aproximativ 7 până la 8 grame de cazeină și proteine din zer.

Sănătatea dentară

O cană de lapte conține aproape 30% din necesarul zilnic de calciu pentru adulți. Laptele conține, de asemenea, potasiu și magneziu. Aceste minerale sunt importante pentru sănătatea oaselor și a dinților. Lactatele furnizează aproape 50% sursă de încredere din calciu dintr-o dietă tipică americană.

Cele mai multe feluri de lapte au adăugat vitamina D. O cană de lapte fortificat conține aproximativ 15% din cantitatea zilnică recomandată. Vitamina D este o vitamină importantă care joacă multe roluri în organism, inclusiv promovarea absorbției calciului și a mineralizării osoase.

Prevenirea diabetului

Diabetul de tip 2 este o boală caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr din sânge. Diabetul poate crește riscul de: boală de inimă, accident vascular cerebral, boală de rinichi.

Mai multe studii au descoperit că consumul de lapte poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 la adulți. Acest lucru se poate datora faptului că proteinele din lapte îmbunătățesc echilibrul zahărului din sânge.

Sănătatea inimii

Grăsimea din lapte poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun). A avea un nivel sănătos de colesterol HDL poate preveni bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. În plus, laptele este o sursă bună de potasiu. Acest mineral ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Vacile la pășune sau hrănite cu iarbă produc lapte cu mai mulți acizi grași omega-3 și acid linoleic conjugat. Aceste grăsimi ajută la protejarea sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Efecte secundare negative ale laptelui

Acnee

Un studiu din 2016 a constatat că adolescenții cu acnee au băut cantități mai mari de lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat. Lactatele pot declanșa, de asemenea, acneea la adulți.

Alte studii au asociat acneea cu laptele degresat și cu conținut scăzut de grăsimi. Acest lucru se poate datora influenței laptelui asupra anumitor hormoni, inclusiv insulinei și factorului de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1).

Alte afecțiuni ale pielii

Unele alimente pot agrava eczemele, inclusiv laptele și produsele lactate, conform unei analize clinice. Cu toate acestea, un studiu din 2018 a constatat că femeile însărcinate și care alăptează care au adăugat un probiotic în dieta lor au redus riscul copilului lor de eczemă și alte reacții alergice legate de alimente.

Lactatele pot fi, de asemenea, un aliment declanșator pentru unii adulți cu rozacee. Pe de altă parte, un studiu recent sugerează că lactatele pot avea de fapt un efect pozitiv asupra acesteia.

Alergiile

Până la 5% dintre copii au alergie la lapte, estimează unii experți. Poate provoca reacții ale pielii, cum ar fi eczeme, și simptome intestinale, cum ar fi:

- colică,
- constipație,
- diaree.

Alte reacții grave includ:

- anafilaxie,
- respiraţie şuierătoare,
- respirație dificilă,
- scaun sângeros.

Atât copiii, cât și adulții, pot dezvolta, de asemenea, o alergie la lapte.

Fracturi osoase

Consumul a trei sau mai multe pahare de lapte pe zi poate crește riscul de fracturi osoase la femei. ResearchTrusted Source a descoperit că acest lucru se poate datora unui zahăr numit D-galactoză din lapte. Cu toate acestea, studiul a explicat că sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a se face recomandări alimentare.

Un alt studiu a arătat că fracturile osoase la adulții în vârstă din cauza osteoporozei sunt cele mai mari în zonele care consumă mai multe lactate, proteine animale și calciu.

Cancer

Excesul de calciu din lapte și alte alimente poate crește riscul de cancer de prostată. Zaharurile din lapte pot fi legate de un risc ușor mai mare de cancer ovarian.

Intoleranță la lactoză

Laptele de vacă are o cantitate mai mare de lactoză decât laptele de la alte animale. O recenzie din 2015, Sursa de încredere estimează că 65 până la 70% din populația lumii are o formă de intoleranță la lactoză. Majoritatea persoanelor cu această afecțiune pot adăuga în siguranță cantități mici de lactate în dieta lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
horoscop 2025 jpg
horoscop jpg
zodii pixabay jpg
11 gogosi shutterstock 26518309 jpeg
ciorba radauteana1 jpeg
zodii meteoriti png
image
actualitate.net
image
actualitate.net